Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
De hobby van Peter Langen Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door Gendtse Vrienden
 
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 

Gendt heeft een bloeiende Scoutingvereniging gekend. De blokhut stond op de plek naast Albert Heijn in een spannend bosschage. De meiden hadden hun onderkomen tussen de kerk en basisschool de Vonkenmorgen.

Zakmes

 Nieuwsgierig naar de geschiedenis van Scouting Gendt? Wie waren de oprichters? Wat stond er in het nieuwsbulletin van pakweg 1961?  Peter Langen (70) weet het. Hij is een Scout in hart en nieren. Vraag naar de inhoud van zijn broekzak; een zakmes is standaard. Aan de voeten? Stoere Noorse sokken.  

De verzamelaar van scoutingattributen heeft een museum, helaas verpakt in dozen.

Voor een fotomoment staat een greep tentoongesteld in zijn huiskamer. Peter Langen heeft een indrukwekkende Scoutingloopbaan achter zijn naam staan. Van een schuchtere Welp tot gedreven voorzitter.
Hij was lid van Scouting Gendt van 1951 tot 1989. De scouting heeft hem gevormd, zo zegt hij zelf  Als blaag was het Langentje nog bang in donker.   

 Scouting roept een beeld op van sport, spel, buitenleven, natuur en avontuur. Maar door het uniform roept het ook een beeld op van militaristische trekjes. Niet vreemd, want de oprichter was de Engelse militair Robert Baden-Powell die als officier zijn sporen vooral heeft verdiend in India en Zuid-Afrika.  

Uniform

Voor de foto hijst hij zich desgevraagd in een oud verkenners uniform uit zijn verzameling. “Zal ik de hoed ook opzetten? Dat maakt het natuurlijk wel compleet.”

 In 1967 begon Peter voorzichtig aan het verzamelen. De uitstalling in de huiskamer geeft een aardig beeld van zijn verzamelhobby. Lectuur, kleding, touwknopen, vlaggen, foto’s, badges en insignes liggen er in overvloed. Een deel van zijn verzameling bestaat uit  puur Gendtse Scoutinghistorie. De rest is bij elkaar geharkt  met bezoeken aan Scoutingkampen in binnen- en buitenland en ruilbeurzen. Bij het onderwerp reizen, komt Peter met zijn verhaal over Tom Nahon.

Nahon, kwam in Gendt als onderwijzer voor een baan op jongensschool St. Jozef. Hij heeft veel betekend voor Scouting Gendt. Het Langentje heeft in 3 klassen van Nahon les gehad. Als meester had hij veel aandacht voor lesactiviteiten in  de Gendtse polder en sport. Door Tom Nahon werd hij besmet met het Scoutingvirus. De persoonlijk band is gebleven, tot aan zijn dood. Tom Nahon overleed op 5 maart 2009.

Nahon was zijn Scoutingvoorbeeld en trok veel met hem op. Zelfs het zwemmen heeft hij van Nahon geleerd. In de Waal, zoals een stoere knul betaamt. Dit kwam later goed van pas toen hij op een scoutingkamp samen met Theo Walraven de Maas over zwom. En dat waren geen doorsnee kampjaren. Met een aantal verkenners trok als leider van buitenlandse tochten in een VW-busje door Europa. Nahon had zelf geen rijbewijs, maar omdat hij verschillende talen sprak kwamen ze wel op bijzondere plaatsen terecht met bijzondere ontmoetingen. Een deel van zijn  verzameling komt uit die jaren. De ervaring van elk kamp heeft hij in zijn logboek beschreven. En wat voor spannends is hierover te vertellen? Stille waters hebben diepe gronden, laat Peter met een glimlach weten.  

De 70-jarige ‘verkenner’’ voelt zich nog steeds verkenner. Het liefst zou hij zien dat Scouting Gendt nieuw leven werd ingeblazen. Hij heeft stiekem gekeken naar het huis van de familie De Haan dat aan de rand van de visvijver aan de Poelwijk heeft gestaan. De werkelijkheid heeft het gewonnen van de fantasie. De slopershamer is langs geweest. Dat zou volgens Peter Langen een avontuurlijke plek kunnen zijn voor een blokhut. Op de achtergrond met raad en daad bijstaan vindt hij prima, maar zelf het initiatief nemen is een gepasseerd station.

De grijze hersencellen van Peter Langen maken overuren. Hij wil zijn scoutingverzameling zo langzamerhand elders onderbrengen zodat het niet verloren gaat. Het is té waardevol om het zomaar weg te geven, zegt hij. 

Binnenvaartschipper

Ondertussen vraagt een andere hobby de volle aandacht. Een boek over de geschiedenis van zijn familie Langen die, inclusief zijn opa,  maar liefst 15 familieleden heeft gekend die binnenvaartschipper zijn geweest.

 
 

Archief