Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
De hobby van Theo van de Woerdt Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt Gendtse Vrienden
 
 
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?

Je koopt een fles Amerikaanse whiskey Jack Daniel’s omdat het een aardig etiket draagt en normaal is geprijsd. Van lieverlee kom je tot de ontdekking dat whisky meer is dan een borrel, in het bijzonder Scotch whisky. Een ontmoeting met Theo van de Woerdt. Verzamelaar van verschillende soorten whisky’s die 2 uur lang kan genieten van één glaasje échte whisky. Niet zo verwonderlijk, Ik heb aan een bescheiden gevuld glaasje Schotse vocht mogen nippen geschonken uit een fles van 800 euro.

 Theo kan zich niet meer herinneren wanneer zijn hobby is begonnen. Hij denkt zo’n 10 jaar geleden. “Het gaat eigenlijk vanzelf. Je proef wat en denk, hé best wel lekker.” Uit groeiende interesse ga je je verdiepen in de wereld van de Schotse whisky’s. Twee keer gedistilleerd, minimaal 3 jaar en 1 dag gerijpt op eikenhouten vaten, zoals bovenmeester Van de Woerdt doceert. Jack Daniel’s krijgt voor zijn hobby geen ruimte. De Westernfilms waarin rauwe cowboys  een glas Amerikaanse whiskey achterover slaan,  bewijst volgens Van de Woerdt alles. Goede whisky drink je niet, maar proef je met beleving. 

 

Op tafel komt een fles Port Ellen met 2 glazen. Geen de voor mij bekende vierkante glaoze bakken, maar in originele glazen van Glencairn die het aroma beter laten ontwikkelen. En, zo vraagt de bovenmeester met een ernstige blik. Als leek moet ik al snel erkennen dat dit beter smaakt dan het bruune voch dat soms bij mien  ien de kelder sté.

 In de kast prijken ongeveer honderd flessen, deels nog in de mooie verpakking.  Met een aantal flessen die in een gelimiteerde oplage op de markt zijn gezet De hobby is voor Theo niet het sparen van zoveel mogelijk verschillende merken. Het gaat hem vooral om te proeven en te genieten van de nog onbekende smaak.

Theo van de Woerdt is lid van een whiskyclub en geabonneerd op het  blad Whisky Passion, een magazine dat zich richt op alle soorten whisky’s en whiskey’s. Als een met passie beschreven beschrijving hem bevalt, probeert hij een fles te kopen. Guido Lenting van Wijnzinnig Gendt is vaak zijn aanspreekpunt.
In de kast staan ook flessen die in Nederland niet te koop zijn. Dan komt zijn  netwerk in beeld. Een collega verzamelaar reist regelmatig naar Schotland en neemt voor hem wat mee.

Via de Whiskyclub kunnen leden zich inschrijven om aangebroken flessen aan te schaffen van een paar honderd euro’s die open zijn gegaan bij proeverijen. Met een puuleke whisky kom je voor pakweg 30 tot 60 euro toch in het bezit van een  exclusieve whisky voor een bijzonder proefmoment.

Familie

Elk jaar in maart houdt hij een familieproeverij.  Een proeverij voor liefhebbers van whisky of  wijn.  De hoofdtafel is gereserveerd voor de gasten die met doedelzakmuziek op de achtergrond mogen genieten van de geneugten die Schotland ze heeft gebracht.

Puuleke

Ter afsluiting van ons gesprek komt de bovenmeester met een wijs advies. Zomers drink je zoete whisky en ’s winters de zware geturfde whisky. De fles Ardbeg Alligator gaat open. Ik krieg een puuleke bijzondere whisky geserveerd.

De rookachtige aroma komt me tegemoet. Buiten heerst er storm, de regen klettert tegen de ramen van Villa Kattenberg.
 

Zonvakantie

Een fijne sfeer om met de bovenmeester weg te dromen en te fantaseren over het ruige en sfeervolle Schotland. Nee, Theo van de Woerdt is door omstandigheden er nog nooit geweest. Staat wel op het programma, maar eerst is Italië aan de beurt. Een zonvakantie kan ook zonder whisky.  

 

 
 

Archief