Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
De Eigen Geërfden streeft naar behoud Hollands landschap Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?

Blijft onze polder een vertrouwde Gendtse polder? Struinen met een boog om onze koeien? Vragen waar zowel politiek Lingewaard als de Eigen Geërfden zich mee bezighouden.
Op initiatief van het CDA raadslid Jacqueline Leenders uut ons drup, heeft de gemeenteraad het college opgedragen zich in te zetten voor behoud van het vertrouwde Gendtse landschap met Hollandse koeien. De provincie en Staatsbosbeheer zien op hun grond in de polder liever wilde natuur met jaarrond wilde runderen.  

Door de herinrichting loopt volgens Leenders de Gendtse polder het gevaar dat het op de Klompen- en Millingerwaard gaat lijken waar Galloway runderen grazen. Een eenheidsworst waar ze niet op zit te wachten. En ze staat niet alleen.

Ze heeft steeds meer geluiden gehoord uit de Gendtse samenleving dat de weerstand groeit. Weerstand tegen het aanleggen van natuurgebieden waar er in Gelderland al zoveel van zijn. Zij kreeg een meerderheid van de gemeenteraad achter zich.



Wethouder Johan Sluiter kreeg opdracht om actie te ondernemen. Samen met de Eigen Geërfden zat hij deze week met de provincie Gelderland als grondeigenaar en Staatsbosbeheer als beheerder aan tafel. Volgens Sluiter was het een positief gesprek waar in anderhalf uur tijd beide partijen hun standpunten kenbaar hebben kunnen maken.

 

De aanwezigen op de jaarvergadering van de Eigen Geërfden dachten er anders over. Er wordt getwijfeld of de Hollandse koeien het gaan winnen van de Galloway runderen en de stoere Rode Geuzen.

Bende

Gendtse inwoners lieten tijdens de vergadering stevige woorden vallen. Het dictaat van Staatbosbeheer en inspraak komt veel te laat. Als de plannen van de Provincie doorgaan wordt onze polder net zo’n grote bende als de Klompenwaard, zo was de stemming.

Staatsbosbeheer ziet liever vee dat jaarrond in het natuurgebied kan verblijven. Hollandse koeien gaan in de winter op stal. De aanwezigen  denken er anders over. Onze koeien lopen al decennia lang in de polder, waarom moeten die het veld ruimen voor rode Geuzen. Peter Roelofsen met veel koeien in de polder: “Ik vraag me werkelijk af. Wat hebben wij verkeerd gedaan.”

Dictaat

Het overleg wordt in juni voortgezet. De inzet van de Eigen Geërfden is om nog iets aan van het ‘dictaat’ van Staatsbosbeheer te kunnen bijschaven. De vergadering heeft alle hoop gevestigd op de politiek voor behoud van het mooie Hollandse landschap van onze polder. De Hollandse koe of de ’bende’ van natuurontwikkeling.

Landelijke discussie

Deze discussie begint ook landelijk te groeien. De Leidse landschapsarcheoloog  Jan Koolen en de Vlaamse schrijven en boer Chris de Stoop stellen dat duizenden jaren het landschap en natuur wordt bepaald door de landbouw. Waarom moet ineens alles wilde natuur worden. Koolen: “Is die nieuwe natuur een verrijking van ons landschap en van onze biodiversiteit”?  

 
 
 

Naar het archief van project oeverwal