Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
't Convent, tijdelijke woonruimte en bieb Terug Vépé
 
Vragen of een
sterfgeval melden?
06-421 160 93
 
Directeur-bestuurder Michel Hodes van RijnWaal Zorggroep was gastheer voor de officiële opening van 't Convent.
 

Met de officiële onthulling van de nieuwe naam ’t Convent is het voormalige gemeentehuis in Huissen echt geschiedenis en gaat het pand voorlopig verder als onderdak voor de bibliotheek en tijdelijke huisvesting voor Sancta Maria. Eind 2018 verhuizen de bewoners naar het nieuwe zorg- en verpleeghuis aan de Helmichstraat en zal ’t Convent zijn definitieve bestemming krijgen.

Als de bewoners van Sancta ’t Convent weer hebben verlaten, dan kan Waardwonen de verdieping ombouwen tot 24 huurappartementen. Directeur-bestuurder Hanke Gielen roemde de bouwers. “Dit heeft veel vakmanschap, kennis en kunde van verschillende partijen gevraagd.”

Definitieve invulling

Wethouder Theo Janssen zei in zijn toespraak blij te zijn dat er nu een gebouw staat dat past in het historisch straatbeeld van Huissen waar alle elementen terugkeren uit het verre verleden. En daar kunnen ze in Huissen trots op zijn, zegt hij. Op een gebouw waarin straks, ruimte wordt geboden voor wonen en culturele activiteiten. “Laten we daar de komende twee jaar onze energie is steken, zodat we eind 2018 daadwerkelijk klaar zijn om de definitieve invulling van dit gebouw te kunnen realiseren.”  

 

De geschiedenis van het oude nonnenklooster liep als een rode draad door het programma. Alle sprekers tipte de historie aan. In de ’wandelgangen’ van het klooster stond ook Martien van Hemmen stil bij de geschiedenis. Hij heeft samen met Ted Rijsemus in de kapel van het nonnenklooster nog als misdienaar gestaan. Martien bevestigd dat er tal van onbeschreven oude verhalen zijn van Huissenaren die om welke reden met het klooster te maken hadden. Het klooster is geschiedenis, zegt Martien. Daarom pleit hij er voor dat Historische Kring Huessen op den duur gaat verkassen naar ’t Convent. “Ik denk dat de kring beter af is bij een laagdrempelig gebouw dat geschikt is voor ouderen. Klaar uit.” En de meeste Huissenaren hebben diezelfde mening, zegt van Hemmen met zekerheid.

De naam ’t Convent is bedacht door Christien van Hemmen. Het verwijst naar het Latijnse woord conventus, dat samenkomst betekent. Het verwijst ook naar het Elisabethconvent dat tussen 1448 en 1812 op deze plek heeft gestaan.

De naamkeuze werd over het algemeen gewaard. Jos Niels uit Gendt van cliëntenraad RijnWaal vond het wel passen bij een oud klooster. Zijn collega Wil van Elk uit Huissen had liever behoud van het Stadhuus gezien. De Huissense is niet vreemd van tegendraads gedrag. Stadhuus dekt volgens haar meer de lading. Het gebouw is het middelpunt van de samenleving, zegt ze. “In deze stad kent iedereen elkaar. Je loopt naar buiten en komt elkaar tegen. Dat is ook samenkomst. ”

De nieuwe bibliotheek is de helft kleiner, maar een stuk gezelliger. Bovendien kan het gebruik maken van de kapel.
Directeur-bestuurder Hanke Gielen van Waardwonen  

En om deze mensen gaat het

   

De misdienaars Martien van Hemmen (links) en Ted  Rijsemus (rechts). Wethouder Theo Peren in het midden.

 

   
 

Het oude Sancta maakt ondertussen plaats voor het nieuwe zorg- en verpleeghuis.

 
 

Archief