Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Open dag Zorginstelling Merlijn in Doornenburg  (zaterdag 11 maart) Terug Vépé
 
Vragen of een
sterfgeval melden?
06-421 160 93
 

Wethouder Helga Witjes heeft een gezellig onderonsje met Jacqueline Peters
 

“Ja, dit zijn bejaardenhuis temperaturen”, zegt Ellie van den Brink als ze ziet dat deze bezoeker gelijk zijn jas uit doet. Zorgvoorziening Merlijn bestaan 1 jaar, houdt een open dag en heeft bezoek van wethouder Helga Witjes en drie van haar WMO-consulenten die ter gelegenheid van de landelijke actie NLdoet als vrijwilliger de handen uit de mouwen steken.

En extra hulp was niet verkeerd. De open dag trok vele nieuwsgierige inwoners naar Merlijn. Alle deuren stonden open. Gemoedelijk en dorps, zo legt Ellie de openheid met trots uit. Deze bezoeker voelde de warmte, maar ook de ouderenzorg in het ‘bejaardenhuis’ van weleer. De kamers zijn niet groot, maar de persoonlijke zorg is groots.

Merlijn is een zorgvoorziening voor 10 bewoners, inclusief verpleegzorg. En de ouderen komen niet alleen uit Doornenburg. De kleinschalige 24-uurszorg is ruim bekend. Op de wachtlijst staan 20 ouderen, die de ‘avond van hun leven’ ook graag in Doornenburg willen slijten. Ellie en haar man Hans piekeren er echter niet over om daarom Merlijn uit te breiden. De kleinschaligheid is hun kracht, zeggen ze.
 

Wereldburger

In de gezamenlijke ruimte is het een drukte van belang. Bezoekers kletsen met bewoners. Familie en personeel zorgen voor koffie, thee en fris en de media zoeken naar mogelijk hét geheim van Merlijn. Aan tafel werkt Jacqueline Peters ongestoord aan haar schilderbord.  Een gezellige dame van bijna 94  jaar die na omzwervingen over de wereld haar ‘avond van haar leven’, in Doornenburg heeft gevonden. Herveld, Blaricum, Canada en een aanleunwoning van Sancta Maria in Huissen. En nu als wereldburger  in het durpke Doornenburg? Er ontstaat hilariteit. Maar wel met een kasteel, zegt ze met een brede lach.  

Via haar dochter, die ook in Doornenburg woont, kwam ze in contact met Merlijn. Ze kan bijna alles zelf en leest nog zonder bril, zegt ze met nadruk, maar zelfstandig wonen zonder zorg zag ze op haar respectabele leeftijd toch niet meer zitten. “Dan ben je een saggerijn voor een ander.” Het is hier geweldig, zegt ze met een tevreden gezicht. De pret werd zelfs niet bedorven toen plots een klodder verf op het kunstwerk knoeide.

 Zorgvoorziening Merlijn is een particulieren instelling die 24 uur ouderenzorg en verpleegzorg biedt. Ook bereikbaar voor ouderen met alleen een WAO, zegt Hans van den Brink. De bezoeker kijkt verbaast. Het geld gaat niet naar een zware overhead, maar naar de zorg. “Ellie (zijn vrouw) die ook koffie inschenkt en helpt waar nodig mee in de zorg. Daarna is ze ook bezig met directiewerkzaamheden.”

Tijdens de verbouwing van de voormalige basisschool heeft het echtpaar Van de Brink kunnen rekenen op familie en veel vrijwilligers. Voor een pot bier zijn vele klussen tot een goed einde gebracht, zegt Hans. En nog steeds zijn er klusvrijwilligers aan de slag.

Onze Lieve Heer

Een zorginstelling als Merlijn kan volgens Hans ook in ander plaatsen in Lingewaard makkelijk gerealiseerd worden.  Graag zelfs, zegt hij en hij wil met alle plezier adviezen geven. Wat nodig is vooral  lef.  Je krijgt er volgens Hans heel veel voor terug. Als voorbeeld noemt hij een bewoner die schoorvoetend haar voet over de Merlijndrempel heeft gezet. Ze wilde niet, maar de zorg dwong haar om uit haar woning te gaan. Ze heeft Onze Lieve Heer gesmeekt om haar te komen halen, zo weet Hans zich nog te herinneren. “En nu zegt ze, wat ben ik blij dat Onze Lieve Heer toen niet naar mij heeft geluisterd.”

 

 

   
 

Vriendinnen ontmoeten elkaar in Merlijn

   
Klusvrijwilliger Arno van Swaay uit Huissen: Ik begon uit nieuwsgierig hoe het er hier aan toe ging. Het vrijwilligersteam gaat door. Het volgende project is een kiepehok. Voor een putje bier.

   
 
 

Archief