Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Keuvelen met toeristen uit Volendam  (zaterdag 27 mei) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door een Gendtse Vriend
 
 
 
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 

Vanaf 1 april zwelt ons durp stevig aan met tijdelijke inwoners. Mensen die dan graag ien ons durp willen wonen, recreëren en boodschappen doen. Wat trekt ze naar Gendt? Om antwoord te vinden zoekt GuG deze mensen op. In hun caravan, tent of camper op camping Waalstrand van Roger Cornelissen en Anciëlla Tap.

Mark van den Berg en Annet Jonk
&
Klaas en Agnes Tuyp

Zaterdag 27 mei. Midden in de Hemelvaartvakantie. Bij de receptie is het een komen en gaan van mensen. Op het krijtbord staat groot geprojecteerd 32 graden Celsius. Een echtpaar neemt afscheid van Roger en Anciëlla. Hun camper staat met de neus naar de dijkoprit. “Het hier veel te warm. Wij gaan weer lekker naar het koele noorden”, zegt de man met een smakelijke lach. Uit het amicale gesprek is op te maken dat de gasten uit Friesland komen en hier veel vaker zijn geweest. Ze gaan ook weer even lang bij de Huyskweker om bloemen voor hun tuin te kopen.

Helemaal vol

Voor een echt gesprek is er te weinig ruimte. Er staan meer mensen te wachten. Roger geeft aan een fietser uitleg waarom het fietsveer naar Millingen uit de vaart is. Het is spitsuur bij de receptie van camping Waalstrand. Reden? Wij zitten helemaal vol, zegt Anciëlla glunderend. Ook op alle omliggende campings is geen plek meer te krijgen. Campers worden door Anciëlla doorverwezen naar Camperpark Lingewaard in Flieren. In deze zomerse vakantiedrukte ga ik op zoek naar campinggasten om een uurtje gezellig te keuvelen.

In een hoek staan bij elkaar drie kleine tenten. Onder toezicht van jonge ouders aan een picknicktafel, spelen peuters. Twee zitten te jengelen, dus voor de bezoeker met opa-ervaring een signaal om met die ouders geen gesprek aan te gaan. Bewoners van stacaravans met een vaste standplaats zijn opvallend genoeg haast niet buiten te zien.
 

De bezoeker speurt verder. De campinggasten lijken suf door de warmte. Een boek lezen onder de luifel schijnt al een actieve activiteit te zijn. Mijn blik ziet plots een gedreven man achter een barbecue. Toch is het pas half twaalf. De bezoeker mag hem iets vragen, maar zijn werk moet wel doorgaan, waarschuw hij en slaat op de bakplaat acht eieren los. De worstjes beginnen al te kleuren. De kok is Mark van den Berg uit Volendam. Zijn vrouw Annet kijkt toe. Ze kamperen al jaren samen met het echtpaar Klaas en Agnes Tuyp, ieder met hun eigen caravan.

Vorig jaar moesten ze het doen met een plek op de derde ring. Nu staan ze op de tweede ring. Ondanks dat ze zes weken geleden hebben geboekt, zit een ruim uitzicht op de waal er weer niet in. Maar tijdens ons bezoek is de standplaats voor hun onbezet. We zien dat het op de Waal druk is. De scheepvaart blijft trekken. Mooi? Jazeker, antwoordt Klaas Tuyp. “Maar ‘s nachts hè, wat maken die boten een lawaai zeg. Wat denk je van duwschepen die met zes bakken hier langs komen.” Wachtend op de lunch van campingkok

Mark maakt zijn blik duidelijk dat het een grap is. De rivier is doorslaggevend om voor Camping Waalstrand te kiezen. Tijdens het gekeuvel parkeert een forse camper op de eerste ring. Het krapper wordende uitzicht op de Waal laat nog net een hoog geladen containerschip zien.

Lingewaard valt toeristisch gezien in het niet bij Volendam. Een dorp met ruim 20.000 inwoners dat jaarlijks bijna 2,5 miljoen bezoekers trekt. Volendam is hot. En dan trekken 2 echtparen toch naar een uithoek in de Betuwe, voor een korte vakantie. Agnes Tuyp lacht. Annet Jonk vertelt dat het niet altijd prettig wonen is in een favoriet toeristisch dorp. Bussenvol met toeristen worden op De Dijk losgelaten. En we hebben ook nog een Roompot, moppert de campingkok.
De drukte was voor Klaas en Agnes Tuyp reden om hun geboorteplaats te ,ontvluchten’. Het echtpaar woont nu in het Friese dorpje Achlum met ruim 600 inwoners. Beide werken ze nog wel in Volendam als leerkracht op een basisschool. In Volendam blijft iedereen familie van elkaar. En daar kom je niet van los, stelt Klaas.

En wat vindt een Volendammer van Gendt? Lastige vraag tijdens het eten van een gebakken eitje. Bij het kerkje ga je de dijk af, legt Agnes uit. Ze komen alleen  in het dorp om boodschappen te doen, want ze koken alle dagen op de camping. De worstjes van vandaag komen van Wim Buurman en de broodjes  van bakker Milder. Het is erg rustig op straat, maar een leuk dorpie, trekt  Agnes de conclusie.

Nijmegen

Lingewaard is volgens de Volendammers niet toeristisch, maar ligt wel in een mooi gebied om te fietsen. Bovendien is het fijn dat Nijmegen binnen fietsafstand is te bezoeken.

Vandaag is de laatste dag. Morgen is het inpakken. Annet van den Berg vraagt naar een wandelroute van zo’n 5 kilometer. Ik adviseer een rondje polder. De gezichten van de mannen was genoeg voor een tweede optie. Een fietstocht naar Kasteel Doornenburg. Op de binnenplaats is een herberg. Hebben ze er ook bier, vraagt Mark. Ja hoor, zelfs Kasteelbier. Daarna wordt wellicht het menu voor de laatste avond op camping Waalstrand bepaald. Nog één keer boodschappen doen in een rustig dorpie, zoals een Volendammer zou zeggen

 
 
 

Naar het archief van de camping