Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Met Greet Floris uit Enkhuizen Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door een Gendtse Vriend
 
 
 
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 

Vanaf 1 april zwelt ons durp stevig aan met tijdelijke inwoners. Mensen die dan graag ien ons durp willen wonen, recreëren en boodschappen doen. Wat trekt ze naar Gendt? Om antwoord te vinden zoekt GuG deze mensen op. In hun caravan, tent of camper op camping Waalstrand van Roger Cornelissen en Anciëlla Tap.

Greet Floris

Op de Waal beukt een beunschip volgeladen met zand door het donker grijs blauwe water. De boeg zwiept het water op als heldere spatten. De voorjaarszon zit verscholen achter een grijs wolkendek. Geen ideaal beeld voor een voorjaarsvakantie op een camping. Voor Greet Floris geen enkele reden om pessimistisch te zijn. Op camping Waalstrand vermaakt ze zich uitstekend. Als het maar droog blijft, zegt ze op optimistische toon. “Met zo’n weer kan het alleen maar beter worden. ”

Ze zit in de voortent op de afgesproken bezoeker te wachten. “Welkom, zullen we in de caravan gaan zitten, of hier in de voortent.” De keus is snel gemaakt. Greet en de bezoeker hebben zich beide gekleed voor buitenlucht. Zoals het hoort. Thuis zou je het met zo’n weer niet in je hoofd halen om in de tuin te zitten. En zeker in een beschutte voortent, want dan is de natuur veel dichterbij, zo legt ze uit.
Greet Lub (62jaar) komt uit Enkhuizen. Op uitnodiging van haar kennis Dik verblijft ze een paar dagen op camping Waalstrand. Het is haar eerste vakantie in tien jaar.

Tijdens het gesprek kijken we regelmatig naar buiten. De Waal ligt op steenworp afstand van de caravan. Het raam van de voortent lijkt op een groot tv scherm. De ‘uitzending’ gaat in zijn geheel over de breedste rivier van Nederland. In de bekendste Waalbocht ligt Gendt. Inwoners noemen het met trots  het  ‘kuuleke van de Waol’. Het mooiste van de rivier is de kleur. De kleur van het water is elke keer anders, zegt Greet met een opgewekt gezicht. “On-voor-stel-baar mooi!”

De caravan en voortent zijn klein. Greet zegt met de krappe afmeting geen moeite te hebben. Dan is het des te belangrijker om zo weinig mogelijk spullen mee te nemen en alles op de plaats te houden. Want ze heeft ervaring. Zeven jaar heeft ze op een Zeeuwse paviljoentjalk gewoond en gewerkt. De Mallejan is nog steeds in de vaart voor het aanbieden van zeilvakanties. “Ik weet alles van varen, onderhoud, gereedschap, dronken toeristen, maar kan geen slag zwemmen.” Het water blijft haar trekken. De drukke Waal met veel beroepsvaart is nieuw voor haar. Het is even stil.
Met belangstelling kijken we naar een duwboot met zes bakken die de juiste positie kiest om de scherpe bocht door te kunnen komen.

Greet verbreekt de stilte met een lach en zegt op de weg meer moeite te hebben. Toen ze voor de eerste keer in Gendt boodschappen wilde doen, was het kiezen. Links of rechts af en kwam ze terecht bij de Spar in Doornenburg. Als verrassing werd Greet getrakteerd op een stoer middeleeuws kasteel. De bezoeker legt uit dat ze Kasteel Doornenburg heeft gezien.

Greet had zich vooraf niet verdiept in toeristische uitjes in Lingewaard. Deze camping is digitaal gevonden met de zoekwoorden, camping en rivier. En wat was de eerste indruk? Jeetje, wat een geweldige plek, antwoordt ze spontaan. Vooral het was- en toiletgebouw viel haar op. “Ik heb er een twaalf voor gegeven, Wat mooi en vooral een schoon gebouw zeg.”  

De bezoeker en Greet turen over de Waal. Vakantie in Gendt. En wat is de conclusie? Rust en natuurlijk de rivier, vindt Greet Floris uit het West Friese Enkhuizen. Over Gendt kan ze kort zijn. Een gemoedelijk dorp met een fijne Albert Heijn. “Je denkt dat je bij de kassa in de rij staat om te betalen, maar hier heeft een de kassière zelfs nog tijd om een praatje met je te maken.”
Zelf woont de campinggast in haar eigen omgeving ook niet verkeerd. Enkhuizen is een toeristisch stadje aan het Markermeer en IJsselmeer. In vergelijking vindt ze Lingewaard niet toeristisch. Hoeft ook niet, het is voor haar aantrekkelijk genoeg omdat er nog zoveel ruimte is.

Als het weer het toelaat stapt ze op advies van de bezoeker op het fietsveerpontje voor een bezoek aan de Millingerwaard.  Aan de overkant van de Waal mag ze weer kiezen, links of rechtsaf. Beide een mooie route.

   
 
 

Naar het archief van de camping