Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Keuvelen met vierdaagselopers Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door een Gendtse Vriend
 
 
 
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?

Ellen en Martin van het eiland Ameland.

Vanaf 1 april zwelt ons durp stevig aan met tijdelijke inwoners. Mensen die dan graag ien ons durp willen wonen, recreëren en boodschappen doen. Wat trekt ze naar Gendt? Om antwoord te vinden zoekt GuG deze mensen op. In hun caravan, tent of camper op camping Waalstrand van Roger Cornelissen en Anciëlla Tap.

Keuvelen met:

Deelnemers Nijmeegse Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse zit er weer op. Ook op camping Waalstrand is afscheid genomen van het wandelfestijn. Zo’n vijftig wandelaars van Ameland tot Ede hebben vier dagen lang gependeld tussen Gendt en Nijmegen om mee te kunnen doen aan het grootste wandelevenement van de wereld. Voor Roger en Anciëlla is het elk jaar een bijzondere week. De vierdaagsegasten krijgen dan extra aandacht. Het is de sfeer van het evenement om dat mee te mogen maken, zegt Anciëlla.

Ede

Richard van Elk uit Ede ziet Gendt als een perfecte uitvalbasis voor Vierdaagse. Hij heeft een blarenpas gekocht die hem elke dag met het openbaar vervoer op tijd naar Nijmegen brengt. De campingbeheerders zijn begaan met de wandelaars. Het zijn de kleine dingen, zegt hij. “Elke morgen staat op een spiegel een speciale boodschap geschreven.” Op de laatste dag is er voor de wandelaars een zonnebloem. Elke dag staan er masseurs klaar om de benen weer klaar te stomen voor de volgende dag.

Martin van Elk zegt geen moeite te hebben met de Zevenheuvelenweg. Hij loopt regelmatig over de 52 meter hoge heuvelrug van de Grebbeberg.

Het is het zevende jaar dat hij de Vierdaagse loopt en altijd overnachten ze op Waalstrand. En dat heeft een reden, want zijn ouders komen hier al vanaf de jaren tachtig.

Richard en zijn vrouw Lieneke kunnen niet meer anders dan ‘verplicht’ kamperen. Maar dat is geen straf, meent ze. Het is vooral de rust die Lieneke zo aanpreekt. Als ze als veertiger wordt geconfronteerd met de vergelijking van een seniorencamping, komt er een glimlach op haar gezicht. Camping Waalstrand is geen jongerencamping, erkent ze. “Wie voor deze camping heeft gekozen, kiest voor rust.” Daarom zijn Richard  en Lieneke blij dat er ’strenge’ regels zijn.

Cindy zorgt dat de wandelaars op camping Waalstrand de volgende dag weer fit zijn.
 

Even verderop zit Ellen Dijkstra bij haar tentje een boek te lezen. De polsband verraadt dat ze deelneemt aan de Vierdaagse. Uh, nee dus. Ze is na de eerste dag uitgevallen. Een troost, ze vermaakt zich wel op de camping. Haar man Martin komt even later van de douche vandaan , De 41-jarige loper heeft er weer 50 kilometer op zitten.

   

Er wapperen opvallend twee blauw-gele vlaggetjes. Wanneer de bezoeker er naar wijst, begint Martin te lachen. Ze komen van Ameland, zegt de eilandbewoner niet zonder trots. En zoals vaker wordt uitgelegd, ook Martin en Ellen zijn Waalstrand op het spoor gekomen door de ouders die op camping Waalstrand met plezier al vele vakantie hebben doorgebracht.

Ameland kent 4 dorpen en heeft tezamen nog geen 4.000 inwoners. In het vakantieseizoen komen er meer dan een half miljoen toeristen per jaar. En die kunnen, zeker door jongeren, soms voor overlast zorgen, laat Martin weten. Maar toerisme is voor de gemeente Ameland wel een zeer belangrijke inkomstenbron, voegt Ellen er aan toe die werkt in een van de 8 musea op het eiland. In schril contrast staat Lingewaard. Dat valt wel mee zegt Martin. De omgeving heeft veel natuur en rust. Nijmegen en Arnhem zijn dichtbij. Ook een dagje Duitsland is zeker te doen. Gendt is een mooi plekje, meent Martin. Je kunt er lekker eten, en het dorp heeft een Albert Heijn, die ze op Ameland niet hebben. En in Gendt kun je goedkoop tanken!

Waalstrand is zeker geen seniorencamping, maar Goof Pruijsen (74) en Bert Vermeulen (70) duwen de gemiddeld leeftijd wel die kant op. Ze komen net terug uit de drukke Vierdaagsestad als Anciëlla beide mannen bij de ingang met een hartelijk ontvangst begroet. Goof is, zoals velen trouwe campinggasten, bij Anciëlla geen onbekende. Acht jaar geleden zette hij en zijn vrouw bij toeval de eerste stap op deze camping. De inwoner van Venhorst begon zijn Betuwse campinggeschiedenis op camping de Ward in Bemmel. Toen die de poort voorgoed sloot gingen ze naar Oosterhout om tenslotte uit te komen bij camping Waalstrand. Met een beetje thuisgevoel, want zijn woonplaats ligt aan de Merwede, zo legt hij uit.

Peuk

Bert Vermeulen komt uit Woudrichem. In de winter woont hij in Spanje. Hij is het met zijn maatje roerend eens. Camping Waalstrand is gezellig, gemoedelijk en schoon. Vooral schoon zegt hij. Als de bezoeker zegt dat zijn bekende complimenten voor deze rubriek saai beginnen te worden, vult Goof het verhaal aan. Echt waar, en wijst met zijn vinger naar de klinkers van het parkeerterrein. “Zie je die peuk daar liggen. Dat is uitzonderlijk. Ik kan geloven dat die er straks niet meer ligt.”

Er zijn gasten die alles van thuus willen meenemen!

Goof Pruijsen (rechts)  en Bert Vermeulen .

 
 

Naar het archief van de camping