Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Nuts & Zo op onze weekmarkt Terug  Vépé
   
Naar de markt
 
 
Bestellen via de mail bij Wieteke kan ook
 
 
   

“Ha, kijk, daar zijn onze twee vaste klanten weer. Fijn dat jullie weer langskomen.” Met een brede glimlach verwelkomt Wieteke Nijenhuis de jonge meiden. De een krijgt nootjes in haar handen gedrukt en de ander een zuidvrucht in een chocoladejasje. Samen met hun vader komen ze wekelijks op de Gendtse markt, dat is wel duidelijk. En er komen steeds méér jonge gezinnen, zegt ze. Wieteke, geboren in Doornenburg, is het stralende gezicht van Nuts & Zo, gespecialiseerd in noten en zuidvruchten. Ook in het  biologische assortiment.

De carrière van Wieteke begon in de beschutte tandartspraktijk. Nu staat ze in de winter met vorst te blauwbekken. De markt was eigenlijk onontkoombaar. Als 14-jarige stond ze zaterdags bij haar moeder op de Arnhemse markt om wat bij te verdienen. Toen ze al een tijdje met marktkoopman Sander Nijenhuis was getrouwd, was er geen houden meer aan. In 2015 werd met Nuts & Zo de stap naar de weekmarkten gedaan.

Sociaal praatje

En nog geen dag spijt, In tegendeel zelfs. Op de markt is gauw contact, zeker met je vaste klanten, zegt ze “Een sociaal praatje is zo gemaakt. Mensen praten over van alles  wat ze hebben meegemaakt. Leuk toch?” Samen kijken we op dat moment naar de overkant waar Nga Thi Do tijdens het bakken van Vietnamese loempia vrolijk aan de klets is met twee echtparen.

 

Gendt is voor Wieteke bekend terrein. Ze is geboren in Doornenburg, woont met haar gezin in Ede. Een deel van haar familie woont nog hier. Van wie bu’j d’r  een? En alweer verschijnt er een glimlach. Haar opa is Antoon Wooning, oud-Doornenburger, woont in zorgcentrum St. Jozef en hoopt in maart als oudste inwoner van Gendt 103 jaar te worden. Ome Herman woont in het gezichtsveld op het Julianaplein.

Gezond eten

Terwijl de aantrekkelijke geur van ongebrande en vers gebrande noten in de marktwagen hangt, legt Wieteke met passie uit dat er tegenwoordig meer en beter aandacht wordt geschonken aan gezonde voeding. Daarbij spelen ook noten een belangrijke rol. Wieteke beseft dat bij een groep het onderwerp ‘gezond eten’ wat zweverig overkomt, maar op dieetlijsten van diëtisten zal een handvol noten per dag vaak niet ontbreken.

Gezond eten betekent zelfs dat je op een feestje de bak met noten op tafel niet buiten handbereik hoeft te schuiven. Eerder dichterbij, want je komt er niet van aan! En het is ook nog een lekkere snack, zegt ze.
Als kind was ze een snoepkont, maar naarmate de leeftijd vorderde heeft Wieteke zich toegelegd op gezond eten. De opgedane kennis werd de basis van Nuts & Zo. En geen kind verlaat haar kraam zonder een gezonde lekkernij in de hand. “Dat vond ik vroeger als kind ook zo leuk van de markt. Bij veel kramen kreeg je wat lekkers.”