Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Dankjewel voor de Tovertafel  (zaterdag 22 september) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?

Karlijn Koop schrijft het totaalbedrag op voor de Tovertafel. 8.045,88 euro.

 

Het was meer een dankjewel bijenkomst. Een dank aan al die mensen die gereageerd hebben op de crowdfunding van Karlijn Koop-Lamers om een Tovertafel aan te kunnen aanschaf voor haar oma Grada Kamps en haar medebewoners van zorgcentrum St. Jozef. Kort na de levering van de Tovertafel in juni is oma overleden.

Vanaf de start in februari heeft de actie ruim 6.500 euro opgebracht. Genoeg om de bewoners van de pg-afdeling geweldige uren te bezorgen met een interactief spel. Een spel dat mensen verbindt en op speelse wijze stimuleert om te bewegen. De Tovertafel is een product dat ontwikkeld is voor ouderen met dementie.

Crowdfunding

Active Cues is de ontwikkelaar van de Tovertafel. Zij hebben de crowdfunding vanaf de start in februari ook ondersteunt met deze inleiding. Sinds Karlijns 98-jarige oma haar heup heeft gebroken, beweegt ze steeds minder. “Na haar operatie is mijn oma eigenlijk nooit meer haar rolstoel uitgekomen”, zegt Karlijn. “Pas als mijn dochter van 3 jaar haar mee op sleeptouw neemt en haar van alles laat doen, komt ze in actie. Dan gaat bewegen opeens vanzelf.” Toen Karlijn een video van de Tovertafel Original zag, moest ze meteen aan St. Jozef denken. “ Ik vond dit echt iets geweldigs voor mijn oma en haar medebewoners! Een Tovertafel heeft net zo’n uniek effect op ouderen als een kind. Het stimuleert om weer te gaan bewegen en zet aan tot interactie. Geweldig om te zien!”

 

Karlijn moest door een ziekenhuisopname haar werk staken. Haar ouders Henk en Maria Lamers, bijgestaan door Geert Witjes namen het stokje over. Familie en kennissen hadden al gedoneerd. Stoppen was geen optie, zegt Maria. De trein was eenmaal in gang gezet. Ondernemers werden aangeschreven. In een periode tijd dat ien ons durp meer verenigingen en instellingen bezig waren om sponsoren aan zich proberen te binden. En dat besef zat er bij het koppel Lamers en Witjes er goed in, zegt Geert Witjes. Toch heeft hij nooit het gevoel gehad dat ze áan het ‘schooien’ waren. “Vooraf aan het bezoek hadden we alle ondernemers een brief gestuurd. Bij iedereen werden we netjes ontvangen. ” Ook Maria Lamers heeft er een goed gevoel aan overgehouden. Het doel was natuurlijk al fantastisch, zegt ze met een stralend gezicht. “Wat ik ook zo fijn heb gevonden is  het zien dat de verbondenheid van de Gendtse inwoners zo groot is.”

De Tovertafel is een gebruiksvriendelijk product. Een digitale box aan het plafond is alles. Het projecteert interactieve lichtprojecties op een tafel of op de vloer. Sensoren meten de hand- en armbewegingen. De spellen zijn in vele varianten leverbaar. Ook daar is rekening mee gehouden, legt Geert Witjes uit. Er is nog geld over voor aanschaf van nieuwe spellen en onderhoud.

Karlijn blijft bij de toelichting bescheiden op de achtergrond. Toch is zij het geweest die het hele circus begin dit jaar in gang heeft gezet. Een kleinkind die voor oma het hart op de goede plaats heeft. GuG doet daarom een hele diepe buiging naar Karlijn.  
 

 

Oma Grada  

En óók nog verwend worden met bloemen van Bloemsierkunst de Gent en hapjes van Dé Smaakcateraar

 
 

Naar het archief van Actueel