Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
De gans gewond door vuurwerk  (zondag 1 januari) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?

Jannie Klein is boos, heel erg boos. Vanmorgen heeft ze een zwaar gewonde gans uit de polder gehaald. Volgens Jannie staat onomstotelijk vast dat het dier op verschillende plaatsen gewond is geraakt door vuurwerk. Het oog is gehavend door kruitsporen.

Waarschijnlijk heeft het dier de hele nacht in de polder gelegen, zegt ze. Het lichaam voelt ‘s morgens nog koud en nat aan. Uit de bek vloeit vocht. Terwijl ze het relaas vertelt legt ze met een zorgzame aai de vleugel recht. De zwaan protesteert even met een licht geblaas.  “Nee, niet doen Woedie, laat me even jaar je kijken. Rustig maar”, zegt Jannie om het gewonde dier gerust te stellen.

Woedi

 Woedie is een zelf verzonnen naam voor de ganzen die twintig jaar in de polder lopen. Elke dag worden ze bezocht. Ze praat er tegen en ze krijgen brood. Woedie, woedie woedie roepen is genoeg om de kudde naar haar toe te halen. Het zijn er ooit achttien geweest, zegt ze. Nu zijn er nog drie over.  Een aantal is volgens haar door een vos verdwenen. Maar dit is van een heel andere orde: vuurwerk! 

GuG was er bij toen de Dierenambulance Woedie kwam ophalen voor medische verzorging in het Achterhoekse Halle. En dat ging niet zonder slag of stoot. Woedie mocht niet eerder meer voordat ze de garantie kreeg dat wanneer de gans er weer boven op zou komen, dat die bij Jannie afgeleverd wordt. Een gans die na een tijdje terug in de groep wordt vrijgelaten, loopt de kans om verstoten te worden. Met Jannie als vertrouweling zou het niet zo’n vaart lopen.

Opluchting

Een paar uur later krijgt Jannie Klein het bericht dat haar Woedie het naar omstandigheden goed maakt. De kans is erg groot dat de zwaan over een poosje weer in de Gendtse polder te zien is. De opluchting is groot.
Stilletjes hoopt ze dat de groep weer groeit. Misschien zijn er mensen die hun ganzen kwijt moeten, zo vraagt ze zich af.  “Ganzen horen gewoon bij Gendt.”

 

 
Naar de Dierenambulance.
 
 

Naar het archief van Actueel