Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
   
De Zandberg verkoopt oude glorie Terug Vépé
 
 

Twee draglines staan als een gepensioneerd monument op de kleibult van steenfabriek de Zandberg. De oude baasjes van bouwjaar ’69 en ’71 zijn ingehaald door de moderne techniek van Wetering die het grondverzet heeft overgenomen. Pakweg een jaar geleden hebben mechanische graafmachines de laatste schep klei voor de baksteenindustrie in de bak gehad. Binnenkort worden ze verkocht. Onze polder raakt een markant stuk cultureel erfgoed kwijt. Plantmanager Alex Box van Rodruza begrijpt de gevoelens, maar een machine die stil gaat zonder onderhoud in kwaliteit er op achteruit.

In de werkplaats heeft Fré Schaars twee onderhoudsboeken boven water gehaald. Samen met zijn collega’s Geert de Haar en Harry Pelkman mijmeren ze over hun oudjes. Alle drie hebben ze er op gewerkt, onderhoud en reparatie verricht. Geert heeft de hele motor uit elkaar gehaald en in elkaar gezet, zegt hij niet zonder trots. De techniek vindt hij geweldig. Fré slaat het boek op en laat het inwendige van de motor zien. En straks zijn ze weg, komt er met een diepe zucht uit.

Het geromantiseerde plaatje wordt verder uitvergroot als de werking van de machine wordt besproken. De bak met klei vullen vraagt om een speciale techniek. Je moet er niet bij na denken, zegt Fré. Je doet met het gevoel, legt Harry uit. De techniek was om de bak met een geweldige zwiep van je af te kunnen gooien. Een juiste combinatie met de hendel en voetpedaal was essentieel. Machtig mooi, zo laten de mannen in de werkplaats weten.

Geluid

Een mening die GuG niet wist te veranderen toen het onderwerp geluid aan de orde kwam. Zittend in een stalen cabine met om je heen het geluid van een ronkende motor, knarsende tandwielen, schurende staalkabels, ratelende ketting en krakend staal. De romantiek wint het overduidelijk. Het afscheid van de oudjes van ieder 25 ton blijft voor ze het afscheid van de goeie ouwe tijd met mooie techniek.

   
   
   
Ondanks de herrie, zit er weleen autoradio in!  
   
   
   
Fré Schaars duikt in het archief  


GuG neemt gepast afscheid van het cultureel erfgoed ien onze polder.

Naar De Zandberg

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door puur Gendtse bedrijven
 
 
 
 

 

Foto bestellen?

 
 

Naar het archief van De Polder