Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Scouting Gendt verbindt (donderdag 25  januari) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
Hoe GuG en Scouting Gendt een verbindende factor kan zijn tussen twee geboren Gendtenaren die elkaar nooit hebben ontmoet.

Geert Arntz (75 jaar) verliet ruim dertig jaar geleden zijn geboortedorp Gendt. Vanwege zijn beroep was Europa zijn werkgebied. Hij woonde in Engeland en een jaartje in de Verenigde Staten. Sinds kort woont hij in Wijchen, maar zijn roots is hij nooit vergeten.

Op afstand volgde hij het wel en wee van ons durp. Op GuG zag hij Peter Langen met zijn hobby over de geschiedenis van Scouting Gendt. Toen hij het verhaal zag stroomde zijn verkennersbloed weer door de aderen, zegt hij. Op zolder vond hij zijn scoutingboek ‘Verkennen voor jongens’ uit 1955. Het heeft uitgemond in een ontmoeting met Peter. Het boekje kreeg hij als uitbreiding voor zijn museale verzameling.

Na ruim dertig jaar uit Gendt te zijn en geruime tijd in een Engelstalige omgeving te hebben gewerkt, is hij zijn Gèndts dialect niet verleerd. Het gé me aordig af, maar weinig minse uut mien omgeving kan mien dan verstaon, zegt hij met een lach.

Tijdens de ’meeting’ met Peter, zoals hij het noemt, heet hij Grad. En waor bu’j d’r een van, zo is de vraag van GuG. Van Gertje en Nel Arntz, uut de Kapelstraot. Het huus dat er niet meer sté had nummer twaolf.

In 1950 kwam hij 8-jarig blaag bij de Welpen. In 1964 verliet hij de verkenners. Peter Langen kwam in 1951 bij de welpen, maar de mannen kunnen zich niets van elkaar herinneren. Wat ze gemeen hebben is dat de verkennerij hen heeft gevormd.

Tom Nahon en Harrie Scholten

Het gesprek ging over prominente mensen uit de verkennerij zoals Tom Nahon en Harrie Scholten. Maar ook ander inwoners en hele families passeerden de revue.

Het blijft niet bij een eenmalige ontmoeting. Er is te veel betrokkenheid bij de scouting over om daar geen gevolg aan te geven, zo vinden de mannen. Grad en Peter zijn van plan om de voortrekkers van het St. Joristeam weer bij elkaar te brengen. Een reünie in wording.

 
   
 
 

Naar het archief van Actueel