Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Han Kuster, de fanatieke laatbloeier (dinsdag  23 januari) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
Het bestuur van St. Caecilia mikt op meer leden. Je kun bijna vur niks les kriege op een blaas- of slagwerkinstrument of verder gaan waar je ooit bent gestopt. Jong en oud. Leeftijd maakt niets uit, weet Han Kuster (56 jaar). Hij kreeg als 50-jarige leerling een plekje bij de blage van het Klein Orkest. Meer niveau had hij eigenlijk niet, zegt hij eerlijk. Nu blaast Han in het harmonieorkest zijn partij mee op de bariton. Een fanatieke laatbloeier.

Voor aanvang van de wekelijks repetitie heeft GuG een gesprek met Han Kuster. Ondertussen druppelen de leden zo zoetjesaan binnen. Het wordt meteen al duidelijk dat de onderlinge sfeer bij St. Caecilia goed is. Regelmatig zijn er hartelijke begroetingen. De betrokkenheid bij de harmonie is erg groot, zegt Han Kuster.

Als 17-jarige Huissenaar was hij al actief met muziek. Hij speelde toen bij het jongerenkoor gitaar. “Ik kon geen noot lezen hoor. Alles ging op het gevoel”, verklapt hij met een glimlach.
De opmaat naar het lidmaatschap van St. Caecilia ging in etappes. Wie woonachtig is in de Nieuwstraat, muzikaal is, in de buurt van Caecilia-goeroe Albert Berns woont, je dochter Sharon bij de harmonie klarinet speelt, dan is er volgens de Gendtse wetten van Berns geen ontkomen aan. Het moment komt dat je wordt gevraagd.

En eigenlijk had Han er best zin in. Twee jaar les bij het Klein Orkest ging er aan vooraf om de overstap naar het grote orkest te kunnen maken. “Als je iets heel erg leuk vindt en het heel graag doet, dan gaat de tijd snel”. De periode heeft hem gevormd. Muziek maken met kennis van noten lezen is iets anders dan op je gevoel gitaarspelen.
 

Bariton

Han Kuster bespeelt de bariton. En niet zomaar een instrument. Dé bariton waar wijlen Bertus Janssen, een zeer gerespecteerd harmonielid, op heeft geblazen. Han was meteen weg van het geluid van de bariton. Een blaasinstrument met drie ventielen dat je met één hand kunt bespelen. De beheersing van je lipspanning is belangrijk, zegt Han. Door lucht langs je iets gespannen lippen te blazen gaan de lippen trillen. Dit brengt de lucht in het instrument in trilling. Door je lippen strakker of minder strak te maken kun je hogere en lagere tonen maken.
 

Op dat moment komt Hans Schennink binnen. Ook een baritonmuzikant, maar dan al vijftig jaar lid. “Dat is nou mijn leermeester”, zegt Han, ”en hij is heel streng”.

In het orkest zit hij naast de bovenmeester van Caecilia.  “Hij hoort alles. Als ik er een noot naast zit dan kijk hij me zonder maar één woord te zeggen streng aan”. Han waardeert de kritische blik wel. Geen kwaad woord over zijn bovenmeester. Het niveau van Hans haalt hij nooit, bekent hij. Het plezier in muziek maken wordt er niet minder door.

Repetities

De repetities staan nu in het teken van het Sing Along Concert in Providentia op 2 juni. Han leeft er naar toe. Maar er is meer. Hij heeft ook genoten van het kerstconcert in de kerk en de spontane concertjes voor de winkels tijdens de vooravond van Kerstmis. “Ik zag dat mensen het prachtig vonden. Daar doe je het toch voor?” Hij zegt het fijn vinden als ‘zijn’ Caecilia meer van dit soort mini straatconcertjes verzorgt.

Informatie

Het harmoniebestuur nodigt jong en oud uit om vrijblijvend een repetitieavond te bezoeken in de theaterzaal van Providentia.

Little Caecilia: maandag 18.45-19.30 uur

Harmonieorkest: maandag 19.45-22.00 uur

B-Slagwerkgroep: woensdag 19.00-19.45 uur

A-Slagwerkgroep: woensdag 20.00-22.15 uur

 

Meer informatie: www.harmoniegendt.nl

Secretariaat van St. Caecilia:

secretariaat@harmoniegendt.nl

 

 

 

 
 

Naar het archief van Actueel