Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Het wassende water (zaterdag 6  januari) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
We hebben er een paar jaar op moeten wachten. De wassende Waal dringt door tot onze achtertuin. De media zijn al een paar dagen in beroering. Hoog water. Weilanden stromen onder, veerdiensten worden uit de vaart genomen. De polderweg naar de steenfabriek is ondergelopen en voor het verkeer afgesloten. Water. Hoog water, het heeft iets magisch. En het levert mooie beelden op. Totdat de natuur zegt, en nu is het genoeg geweest en de Waal zich terugtrekt.

Ach, roepen Hans en Harrie Cornelissen op rustige toon. Waar hebben we het over. “Het water stijgt inderdaad, maar om dat nu meteen hoog water te noemen, dat gaat ons toch te ver.”
De gebroeders, opgegroeid aan de Waal, hebben de aanlegponton voor de jachten al verplaatst. Een routineklus. De waterstanden worden wel dagelijks in de gaten gehouden.

Roger Cornelissen en Anciëlla Tap zijn net terug van vakantie. Ook in hun vakantie heeft Rogier de stand van de rivier op internet gevolgd. Bij de stand van 14.50 meter gaat de vloer van hun receptie onder. Ook hier wordt rustig gewerkt met het ontruimen van het gebouw. Schuurtjes op de camping worden door eigenaren uit voorzorg naar een hoger deel verplaatst. Ook een routineklus. Dinsdag wordt de hoogste stand verwacht.
De grote doorlaat trekt veel belangstelling. De sluizen laten het snel wassende water de vrije loop. Een prachtig gezicht. Je went er nooit aan. De natuur heeft zijn eigen wetten. GuG maakt er graag verslag van. Een onbekende bezoeker is zichtbaar diep geraakt door het watergeweld en vraagt: Is dit kwelwater? Dat de rivier nu meer ruimte opeist is voor hem echt nieuws.

Bevers

Een medewerker van het Waterschap komt de sluis inspecteren. Hij bekijkt of drijvende takken de doorstroming niet belemmeren. Vanaf maandag worden door het hoge water de dijken in de gaten gehouden. Speerpunt zijn de bevers. Deze houtveelvraten zorgen niet alleen voor drijvende boomstammen, maar kunnen ook holen in dijken graven. De wetten van de natuur bezorgen de mens ook kopzorgen.
 

 

 
   

Alles moet er uit

Een niet alledaags bezoek.

   
Het wassende water neemt bezit onze achtertuin . Kijk maar
 
 

Naar het archief van Actueel