Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Keuvelen met  Piet en Suus van Gellecum uit Huissen Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door een Gendtse Vriend
 
 
 
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 

Vanaf 1 april zwelt ons durp stevig aan met tijdelijke inwoners. Mensen die dan graag ien ons durp willen wonen, recreëren en boodschappen doen. Wat trekt ze naar Gendt? Om antwoord te krijgen zoekt GuG deze mensen op. In hun caravan, tent of camper op Camping Waalstrand van Roger Cornelissen en Anciëlla Tap.

Keuvelen met Piet en Suus van Gellecum

Daar kan ik zo van genieten, zegt Piet. Op de Waal vaart stroomopwaarts een duwmotorvrachtschip geladen met kolen. Piet tuurt over het water. “Nou ja, in deze tijd zijn kolen niet zo populair meer, maar het schip glijdt zo mooi door het water.” Piet (64) en zijn vrouw Suus (63) staan al vanaf 1981 op Camping Waalstrand, maar de maritieme bewegingen op de rivier blijft ze duidelijk fascineren. Piet heeft zelfs een gratis app geïnstalleerd die de ook de scheepvaart voor zijn neus kan volgen. Met actuele informatie over het schip, diepgang, snelheid en bestemming. Info over de lading geeft alleen de betaalde app. Dat gaat een ‘echte Nederlander’ te ver, geeft hij eerlijk toe.

Het campingseizoen is zonnig begonnen. De eerste weekendgasten hebben genoten en zijn weer huiswaarts. Het door het KNMI verwachte zonnetje wil vandaag maar niet doorbreken. Hier en daar is er reuring op de camping. Gasten met een vaste staanplaats zijn bezig om hun caravan te repareren, de standplaats opnieuw in te richten met groen of het tegelpad goedleggen.

Als de gast verschijnt, zit Suus van Gellecum voor de voortent met haar blote voetjes omhoog heerlijk ontspannen te haken. Piet, roept ze binnen in de caravan. “Wij hebben bezoek. Kom je!”

Buschauffeur

Ik lag even op bed te dutten, zo verontschuldig hij zich. En niet zonder reden. Piet is buschauffeur bij Breng en op eigen verzoek altijd voor de avonduren ingeroosterd. Hij zit op een trolley, zo verduidelijkt hij. Dat moet in deze buurt zijn! Van Gellecum is toch een naam uit deze buurt? Piet lacht. Ze wonen in Huissen.

Op een afstand van nog geen tien kilometer een vaste campingplaats. Het lijkt een bijzondere keuze. Niet voor Suus en Piet. Het is juist de korte afstand, zo legt Piet met een glimlach uit. Met zijn avond diensten is het heel eenvoudig om zelfs een dag of twee er even tussenuit te zijn. “Thuis moet ik overdag altijd wat te doen hebben. Hier doe je gewoon je dingetje. Je bent veel eerder klaar en je heb daarom veel meer rust.” Ook voor hun kinderen is het gemakkelijk om op bezoek te komen.

Ervaring

Het weer valt na een paar zomerse dagen wat tegen. Toch laten de Van Gellecums zich niet uit het veld slaan. Suus heeft haar haakwerk aan de kant gelegd. “Je leeft op de camping veel meer buiten.”

Ze zijn ervaren kampeerders. Het echtpaar begon met een tent als goedkope oplossing om er tussenuit te kunnen. Van huis uit kenden ze als kind uit een ondernemersgezin geen vakantie, legt Piet uit. Daar was vroeger geen tijd voor.

Nu zijn ze in het bezit van twee caravans. Een voor de vaste standplaats op Waalstrand en een om er mee op uit te trekken. Piet en Suus zijn lid van een groep solexfanaten in Huissen die toertochten houden. Voor overnachtingen kruipen ze in de caravan van 3 meter.
Er rijdt een flinke camper het terrein op. Dat is de volgende stap, zegt de buschauffeur enthousiast. Besturen van een huis op wielen is met zijn ervaring een makkie. Na zijn pensionering denkt hij er over om ook een camper aan te schaffen. “En dan heerlijk er een paar weken op uit trekken.” Suus kijkt om. “Mooi niet, denk je dat ik een paar weken onze kleinkinderen kan missen?”

Gendt Huissen

Het gesprek blijft bij Huissen. Het stadje met een bourgondisch karakter. Een sfeertje dat de Van Gellecums op de camping in Gendt graag willen behouden. De picknicktafel waar het gesprek wordt gevoerd is een bewijs. De tafel heeft een mannen- en een vrouwenkant, legt Piet uit met een verwijzing naar de onderkant. Flessenopeners van Heineken lachen de gast toe.

Het centrum van Gendt heeft een ander karakter dan van Huissen, zo is de algemene indruk. Suus vindt dat mensen in Huissen elkaar na het winkelen elkaar in de horeca veel eerder opzoeken. Voor een gezellig gesprek met een kop koffie of om zomaar wat te drinken. Dat is volgens haar het verschil tussen Gendt en Huissen. Na het schenken van een kop koffie gaat het onderwerp verder.
In Gendt is wel alles te koop voor de dagelijkse boodschappen, zegt Piet om het onderwerp in balans te brengen. Suus Knikt instemmend. Al wonen ze dichtbij, de reis nauwelijks een kwartier duurt, de dagelijkse boodschappen doet ze tijdens hun verblijf op Camping Waalstrand toch in Gendt. De piepers gaan niet mee in de caravan.

Het bourgondisch leven en de terrascultuur blijft het gesprek aan de Huissense picknicktafel beheersen. Op de camping heb je niet altijd zin om eten te koken, weet Piet. Het Concordia Waalterras van Hans in Ingrid is volgens hem dan een uitkomst voor een ’schnitzeltje of zo’.

 

 

 

Een foto uit de oude doos van hun twee Van Gellecumpjes op de camping.

 
 

Naar het archief van de camping