Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Dienst op woensdag Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door
Projectontwikkelaar met betrekking tot de Martinuskerk is Hugo de Baaij.
 

Het Kerkplan komt steeds dichterbij.

Voor GuG aanleiding om te beginnen met afscheid nemen van Martinus.

Met foto’s, verhalen en korte weetjes.

  Foto bestellen?
 
Elke vierde woensdag van de maand luiden de klokken van onze Martinuskerk (nog) voor een viering. GuG ging op kerkbezoek. Gemiddeld zo’n twintig parochianen stiefelen met of zonder rollator naar de kerk. Een enkeling maakt bij binnenkomst nog het gebruik om de vingers in het wijwater te dompelen.

Pastor Gerard Peters maakt zich in de sacristie klaar voor de dienst. Voor hem zijn het allemaal bekende parochianen, zegt hij. Peters doet de viering om toerbeurt samen met ‘onze’ pastor Anton Hulleman uit ons durp.

Anders

De dienst verloopt anders dan in een ‘gewone’ dienst. Pastor Peters praat met zijn parochianen. Hij zoekt contact. Wanneer hij zijn lezing heef gehouden staat Gerard Peperkamp op. Ben je het niet met mij lezing eens, grapt Peters. Peperkamp kijkt allerminst verbaasd. “Jawel hoor, maar ik wissel van stoel want van mij die kraakt zo.”

 
Na de viering is er steevast tijd voor koffie, thee en vooral de klets. De maandelijks viering is voor velen daarom ook een uitje. Een onderbreking van de dagelijkse sleur, zegt Annie Rooding. “Gelukkig is op tv het Nederlandse voetbal weer begonnen, maar anders.” Spontaan mengen de mannen zich in het gesprek. PSV doet het niet zo goed als verwacht.

Gerard Peperkamp beaamt de mening van het gezelschap. De dienst is een vorm van samenkomst, waar ook het dorpsnieuws wordt doorgenomen. Onderwerp blijft het einde van Martinus. Niemand weet wanneer. Wat wel vast staat is dat de maandelijkse viering doorgaat. Tijdens de sloop en bouw zal een tijdelijke locatie gevonden moeten worden. Na de bouw, zo is Peperkamp vast van overtuigd, is er in Martinus weer ruime voor deze maandelijkse viering.

Na een uurtje zoeken de parochianen hun eigen weg. Op naor huus. Tonnie van Moerkerk praat buiten nog even na. Kom je voor Onze Lieve Heer, of voor de gezelligheid, zo is de vraag van GuG. “Op de eerste plaats voor Onze Lieve Heer, maar daarna zeker vur de gezelligheid.”

De vierde woensdag van de maand. Een schilderijtje van de Gendtse samenleving.

   
   
   
   
   
   

 

 
 

Naar het archief