Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Gendtse Paarden- en Ponykeuring (dinsdag 28 augustus) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door:
 

 

 

 

  Foto bestellen?

De klets

De naamsverandering was even wennen. Het opstootje op de derde dinsdag van augustus heet voortaan de Gendtse Paarden- en Ponykeuring. Het nieuwe bestuur heeft afscheid genomen van de handel, maar niet waar het om gaat. Het trefpunt van ons durp dat voor menigeen aanleiding is om  effe d’r uut te lope.

Wellicht hebben weinig mensen de handel gemist. Onze markt moet het hebben van de sfeer. Veel oud Gendtenaren komen speciaal naar de Paarden- en Ponymarkt om oude durpsgenoten te ontmoeten. Maar ook mensen, zelfs vrienden, buren en familieleden die elkaar regelmatig zien, stoppen even om met elkaar te kletsen. Het Gendts gevuul ligt gewoon op straot.

Onder voorzitterschap van Pieter van de Broek werkt het bestuur heel voorzichtig aan een nieuwe opzet. Voorzichtig, zegt Pieter met nadruk wanneer de eerste keuringen aan de gang zijn. De publieke belangstelling komt om half tien langzaam op gang.
Rond half elf begint het  lekker te lopen. Voor het bestuur een aandachtspunt, zegt  Pieter. “Maar veranderingen in een Gendtse traditie moet je niet te snel doorvoeren.”
 

Ben Sweeren, al ruim veertig jaar vaste bezoeker, is het met Pieter roerend eens. “Blief van onze tradisie af.” Hij zegt best ideeën te hebben om meer publiek te trekken, ook in de vroege ochtend. De suggestie naar de zondag te verplaatsen, ziet hij niet zitten.
Eén verandering is al geslaagd. Voor kinderen tot en met 12 jaar was een wedstrijd uitgeschreven. Het publiek werd een kleurrijke stoet pony’s met ruiters voorgeschoteld.

Zonnetje

Om 11 uur schijnt in de Durpstraot letterlijk en figuurlijk het zonnetje. Niemand vraagt zich af waar de mensen blijven. De toeschouwers  hangen over de dranghekken. Groepjes kletsers blokkeren op de braderie een vlotte doorgang.

 

De blagen hebben schik op de mythische paarden

   
   
   
   

 

   
Ondertussen kijken ook mensen naar de paarden- en ponykeuring. Kijk je mee?
 
 

Naar het archief