Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Sanering na overpompen dieselolie op Vahali (woensdag 24 april) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
Camping Waalstrand raakt eindelijk van zijn vervuilde grond af. De vervuiling is 6 februari bij scheepswerf Vahali ontstaan door een storing bij het overpompen van dieselolie. De werkzaamheden duren een week, zo is toegezegd.

Een strook campingoever van totaal 500 meter wordt over een breedte van circa een 2 en half tot 5 meter afgegraven. De diepte varieert van 10 centimeter tot een halve meter. Roger Cornelissen en Anciëlla Tap hebben nu te horen gekregen dat ze maandag 30 april met de werkzaamheden zullen beginnen. Veel te laat, laten Roger en Anciëlla weten. “Want dan begint ook de meivakantie en direct daarop het hemelvaart- en pinksterweekeinde.”

Oplossing

In combinatie met hoog water spoelde het goedje over een strook ondergelopen campingterrein, zo legt Roger uit. “Het water was toen al aan het zakken. Was het een paar dagen later gebeurd dan was de dieselolie ongemerkt langs ons voorbij gedreven.”
De oplossing ligt ingewikkeld. Roger en Anciëlla zijn geen partij. Het terrein is eigendom van Rijkswaterstaat en Camping Waalstrand is huurder van de strook aan de waterkant.
 

Deze eigendomssituatie werkt vertragend in het saneringsproces, en dat kost tijd, heel veel tijd, weet Roger inmiddels. Behalve de vraag van aansprakelijkheid eist sanering van vervuilde grond een procedure van wetten en regels. “Het kon voor ons verdorie niet op een ongunstiger moment gebeuren. Net aan het begin van het nieuwe seizoen. Dat het zolang zou gaan duren hadden we niet verwacht.” Rogier houdt zijn ergernis niet voor zich. “In plaats van een goede en snelle samenwerking met Vahali heeft het tot nu toe alleen maar geleid tot ergernis en frustratie.”

De sanering duurt naar schatting een week. Gedurende die periode zullen graafmachines hun werk moeten doen. Vrachtwagens en trekkers met dumpers rijden over het campingterrein om de vervuilde grond af te voeren.

Gasten en mensen die geboekt hebben zijn door Anciëlla en Roger geïnformeerd. Gasten tonen begrip voor de situatie. Wie geboekt heeft en tijdens de sanering afziet van een plaats op Camping Waalstrand kan kosteloos annuleren, legt Anciëlla uit. “Ik weet dat het geen echte oplossing is. Als campingeigenaar ben je bezig om mensen een fijne tijd te bieden. Daarom zullen wij er alles aan doen om tijdens de vervelende maar noodzakelijke werkzaamheden er nog een schepje bovenop te doen om onze gasten het naar hun zin te maken.”

Dit wordt het domein van tijdelijke opslag vervuilde grond (links boven) en zwaar vrachtverkeer
 
 

Naar het archief van Actueel