Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Asbest in de polder  (dinsdag 6 november) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
Dolf van de Velde kent de polder als zijn achterzak. Moeiteloos wijst hij beversporen aan. Het verharde fietspad over de Kaaksedam vindt hij een gedrocht. De 72-jarige struiner zoekt liever de ongerepte natuur op. Hij vindt er soms afval. Onder het tunneltje bij het treintje liggen veel folders, die eigenlijk bezorgd hadden moeten worden. Waarom doen ze moeite om het hier te dumpen en niet langs de dijk, zo vraagt hij zich af.

Woedend

Echt boos is hij bij het vinden van asbest. De maat is duidelijk vol. Hij heeft nog nooit de publiciteit gezocht, zegt hij, maar nu is hij woedend Je hoort van alles over natuur en milieu, moppert Dolf hoofdschuddend. “Dan is dit toch niet normaal.”

Door de lage waterstand is aan de oever van het Lange gat een flinke hoeveelheid asbest zichtbaar gekomen. Enkele jaren geleden is hier ook asbest gevonden. Door de extreme lage waterstand is nog meer boven water gekomen.

 
Na een telefoontje naar de gemeente hebben ook twee boa’s het dumpafval geconstateerd. Ze hebben genoten van de ongerepte natuur, zegt hij. Maar een reactie over het gevaarlijk goedje heeft hij nog steeds niet. De vraag blijft, wie is verantwoordelijkheid voor het opruimen. De gemeente of de grondeigenaar. Asbest kan gevaarlijk zijn voor mens en dier, weet Dolf. Op de terugweg komen we een kudde Rode Geuzen tegen.
 

GuG heeft de gemeente om een reactie gevraagd. Binnenkort meer.

Struinen langs het Lange gat

 
   
   
 
 

Naar het archief van Actueel