Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Langstraat wordt langzaam kaal Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
Ooit werden bezoekers aan ons durp welkom geheten op een Langstraat met een imposante bomenrij. Totdat de gemeente Gendt besloot om de eerste essen vanaf de rotonde te kappen. Er ontstond maatschappelijk ophef. De belofte om jonge bomen terug te planten werd door de voormalige gemeente Gendt nooit nagekomen.

We zullen er nu aan moeten wennen dat de Langstraat een kale bedoeling begint te worden. De tweede kaalslag was recent. Noodgedwongen, want in heel Lingewaard zijn veel essen aangetast door de essentaksterfte. Herplanting is geen optie, zegt de gemeente. Sterker nog, het algehele beeld in Nederland is dat zeker tachtig procent van de essen uiteindelijk zal verdwijnen.

In een eerder bericht meldde de gemeente dat ze deze de wettelijke herplantplicht zou beantwoorden door de bomen elders op een andere plaats in de gemeente te planten. In elk dorp zouden de bomen dus terug kunnen komen.

Polder

Zover is het niet gekomen. Het gruun is ien ons durp gebleven, zo blijkt desgevraagd uit het antwoord van Lingewaard. “Recent zijn 46 nieuwe bomen aangeplant in de berm langs de weg Polder in Gendt. Aan de herplantplicht voor de twintig bomen aan de Langstraat Gendt is hiermee ruimschoots voldaan.”

 
 
 

Naar het archief