Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Fré neemt afscheid van zijn dragline Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 

Onderhoudsmonteur van De Zandberg lijkt met weemoed afscheid te moeten nemen van een brok mechanische techniek. De tweede dragline wordt later opgehaald.

De steenfabriek had beide graafmachines al een poosje te koop staan. Ze zijn niet meer nodig. De nostalgische graafmachines zijn verkocht aan hobbyist Ger Spetgens uit het Brabantse Deurne. Nee, niet om in de tuin te zetten, antwoordt hij met een lach. Hij bezit nog 3 kabel draglines en is lid van de Vereniging Historisch Grondverzet. De hobby is sleutelen, opknappen en een paar keer per jaar met leden in een ‘zandbak’ spelen. En het historisch verhaal achter de machines, zo legt hij graag uit. “Vergeet niet dat deze draad draglines een belangrijk aandeel hebben gehad in hoe ons land er nu uit ziet. ”Als voorbeeld noemt hij de Deltawerken en de aanleg van veel snelwegen.  

Fré heeft het bedienen van de dragline zichzelf eigen gemaakt. De bediening is niet eenvoudig. De dragline gooit de aan een kabel bevestigde schepbak over een grote afstand weg en schraapt met de bak grond op. Met een tweede kabel wordt de volle bak  richting  cabine getrokken, om vervolgens de grond op de gewenste plaats te kiepen.

 In de cabine heerst dan een hels kabaal als de machinist de hendels en pedalen bediend. Fré kent het als geen ander. “Je mot er gewoon niet bij naodinke.”
Het was voor hem wel even spannend om het gevaarte op de dieplader te rijden. Dat had hij nog nooit gedaan.


Uitnodiging

De nieuwe eigenaar is blij met zijn nieuwste aanwinst. Hij bedankt de directie van de Zandberg dat ze de dragline van 23 ton niet als schroot te hebben verkocht. De dragline is van historisch belang, zegt Spetgens. Voor Fré heeft hij een verrassing. Wanneer de dragline wordt inzet op een dag van de Vereniging Historisch Grondverzet, krijgt hij een uitnodiging om te kijken, maar ook om nog een keer met ‘zijn’ kabel dragline grond te verzeten. Van de opknapwerkzaamheden wordt De Zandberg op de hoogte gehouden.

Zie ook bericht Zandberg verkoopt oude glorie

 

 
   
   

Fré geeft uitleg aan Ger Jos Spetgens

Twee mannen gefascineerd door mechanische techniek

Een vergeten schepje.

De laatste instructies

 
 

Naar het archief