Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Pinkster aan de Waal met klootschieten (woensdag 4 april) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
Pinksterzondag 20 mei vindt het eerste open kampioenschap Klootschieten van Hulhuizen plaats. Hoofdprijs eeuwige roem. De organisatoren moeten er wel een beetje om lachen. Misschien gebruiken we te grote woorden voor het evenement, zegt Wilco Witjes met bescheiden stem. “Maar het wordt wel een geweldige dag. Compleet met feestavond met live- muziek en barbecue bij Veerhuis Concordia.”

Op het Waalterras van Concordia praten de organisatoren na over het uitstippelen van het parcours. De lengte is circa 5 kilometer. Een deel van het parcours gaat via de Kaaksedam dwars door de Gendtse polder. Naar verwacht is een ploeg gemiddeld 2 ½ uur onderweg.

Teambuilding

Klootschieten is een sport die zich door de eeuwen heen heeft weten te handhaven als recreatieve en competitieve bezigheid. Het is een zeer geschikt spel voor teambuilding of een familiefeestje. Iedere vier jaar wordt zelfs het Europese Kampioenschap georganiseerd door de International Bowl-playing Association.

Zo fanatiek wordt het in Hulhuizen niet gedaan. De spelregels, kennis en ervaring zijn overgenomen van de klootschietvereniging in Huissen. Die waren gedwongen om met hun jaarlijks evenement te stoppen omdat het uit de hand liep omdat deelnemers karrenvrachten met drank meesleepten. En dat gaat in Gendt niet gebeuren. Het moet een sportief evenement worden, zeggen de initiatiefnemers.

Het klootschieten is een direct vervolg van Hulhuizen 200. Een feestjaar dat Hulhuizen op de kaart heeft gezet, zo laat Jac Rikken met trots weten. Het Gendtse buurtschap is in 1817 met de voormalige gemeente samengevoegd. Tot die tijd behoorde Hulhuizen tot Kleefs grondgebied.
De bewoners zijn kennelijk blij dat ze destijds tot het Koninkrijk de Nederland zijn gaan behoren, want vorig jaar werd een groot feest gehouden. Wilco Witjes was de initiatiefnemer. Na de organisatie van Hulhuizen 200 is het comité Hulhuizen 200 ontstaan die ‘hun Hulhuizen’ op pinksterzondag met een gemoedelijk feest op de agenda wil houden.
 

Het is geen alternatief voor het stoppen van het jaarlijkse Pinksterfestijn, laat de groep nadrukkelijk weten. Onder de noemer Pinkster aan de Waal is een nieuw jaarlijks evenement geboren en het probeert de leegte te vullen die in hun buurtschap tijdens de Pinksterdagen dreigde te ontstaan, legt Paul Maters uit. Hulhuizen heeft behoefte aan een jaarlijks feest waar iedereen welkom is. “Het wordt allemaal wel kleinschaliger, maar zeker zo gezellig.”

Geest van Hulhuizen

De geest van Hulhuizen 200 dwaalt nog steeds door het Gendtse buurtschap. Het feestjaar in 2017 heeft de onderlinge sfeer versterkt, weet Frans Engels. Net als veel inwoners is hij geen geboren en getogen Hulhuizenaar. Die zijn op twee handen te tellen zo maakt een korte beschouwing van de groep duidelijk. Tijdens de eerste nieuwjaarsreceptie van Hulhuizen kwamen de ‘nieuwe’ bewoners elkaar tegen weet Engels zich nog te herinneren. “Tijdens de receptie ontstond een gevoel van verbondenheid.”
En die is er nog steeds, zegt Wilco Witjes. De laatste nieuwjaarsbijeenkomst werd weer goed bezocht. Maar ook op sociaal gebied is er wat veranderd. Hulhuizen was als eerste in Gendt met een WhatsApp-groep Buurtprevent. Er zijn al bijna 150 bewoners bij aangesloten.

Chauvinisme

De groep laat hun chauvinistische trekjes de vrije loop. Hulhuizen is een unieke plek aan de Waal. En nog een, Hulhuizen wordt misschien wel de voorstad van Gendt
Aanmelden klootschieten via deze mail. Een team bestaat uit minimaal 6 personen. Kosten inschrijving 15 euro per team. Let op. Vol= vol


Zondag 20 mei. Aanvang klootschieten 12.00 uur. Na afloop gaat om 15.00 uur de barbecue aan. Kosten voor eigen rekening
Feestavond met live-muziek in Veerhuis Concordia. Aanvang 20.00 uur. Entree 5 euro.

 

Voor het eerst in je leven kloten gezien en gevoeld

 
 

Naar het archief