Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Kringdag schutterij (zondag 27 mei) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 

Ons durp was vandaag het toneel van de Kringdag Rijk van Nijmegen en de Betuwe. Vijftien gilden en schutterijen trokken als een bonte stoet door onze staten. Een aantal bewoners langs het parcours had de moeite genomen om de Gendtse vlag uit te hangen. Daarna was het een feest van de schutters. Het volk bleef thuis.

De schutterskring is aangesloten bij de Gelderse Federatie van Schuttersgilden en Schutterijen St. Hubertus. Jaarlijks op de zondag na Pinksteren komen de gilden en schutterijen bijeen tijdens de kringdag. Sebastianus dacht tevergeefs als organisator van Kringdag 2.0 meer publiek van buitenaf te kunnen trekken. Hun ervaring is dat de Kringdag zich normaliter afspeelt op het voetbalveld buiten het centrum. De ‘jonge garde’ van het Gendts bestuur gooide het roer om. Midden in het centrum rondom Providentia en het grasveld achter de kerk. De schutterij had zijn best gedaan om er een feest van te maken waar ook het ‘gewone volk’ welkom was. Halverwege de middag dacht dat Pluvius ook gast mocht zijn. De regen zorgde voor een onverwachte afsluiting van de Kringdag 2018.
 

Kringkoning

Bij de jaarlijkse Kringdag hoort het koningschieten. De strijd der beste schuters. Dé koningen van het durp of stad. Wie mag zich als koning  laten kronen van Rijk van Nijmegen en de Betuwe.  Onze koning heet Niels Sparnaay. Hoewel hij vorig jaar  koning is geworden zonder tegenkandidaat, kan onze Niels aardig (foto)schieten.

Het werd een uiterst spannende strijd. Niels stond er onbevangen in. Maar naarmate de strijd vorderde werd hij  fanatiek . De schamele resten van de vogel bleven maar aan de mast bungelen. Zijn onbevangenheid maakte plaats voor fanatisme. “”Nu ik kans maak wil ik het ook worden ook.” Zijn schot viel. De vogel werd geamputeerd tot luttele splinters Uiteindelijk ging het kringkoningschap naar Gilde Salvator Mundi uit Nederasselt!

 

Regen. Bezorgde bestuursblikken en snel naar binnen

De opening Gezellig!

En dan begint het te regenen

   

Het volk blijft liever op afstand kijken

   
 

Kringdag

Naar de optocht

Naar muziekwedstrijden

Naar het koningschieten

 

 
 

Naar het archief