Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Leeuwen brullen weer op hun oude plek (woensdag 14 maart) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?

Oeps, foutje. Deze leeuw moet aan de andere kant staan!

 
De Gendtse leeuwen brullen weer op hun oude plek. Vandaag zijn de beelden geplaatst en door cultuurwethouder Theo Janssen onthuld. Het initiatief is van Platform Gendt en Historische Kring Gente. De initiatiefnemers reageerden vandaag een beetje teleurgesteld. Zij hadden verwacht dat in ieder geval de gemeentewapens van bladgoud een opknapbeurt zouden hebben ondergaan. Dat stond niet in de opdracht, zegt Corrie van de Vendel van Buro DSB zorg voor buitenkunst uit Brummen.

Wethouder Theo Janssen bevestigt haar uitspraak, maar zegt het gelijk bij dat hij zal trachten om alsnog de ernstigste beschadigingen te ¬¬¬-repareren. Voor verplaatsing van de leeuwen heeft de gemeente 9.000 euro uitgetrokken.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) was er niet gecharmeerd van om de monumentale beelden te verplaatsen. De beelden kregen in 1970 de status van rijksmonument. En dat betekent dat je er met je tengels vanaf moet blijven. De RCE had in 2011 al aangegeven geen voorstander te zijn van verplaatsing.

Volgens de rijksdienst hebben de wapenleeuwen na de oorlog doelbewust een plek gekregen bij de entree van het oorspronkelijke gemeentehuis en maken er onlosmakelijk deel van uit. Het gemeentehuis is een gemeentelijk monument. Door voldoende handtekeningen op te halen kon het wijkplatform aantonen dat verplaatsing door de Gendtse bevolking wordt gedragen. Maar niet door iedereen.

Henk Klaassen van Historische Kring Gente heeft met tranen in de ogen het project van verplaatsing gevolgd, zegt hij. Klaassen is het met RCE roerend eens dat de leeuwen gevoelsmatig bij het oude gemeentehuis thuishoren.

De wapenleeuwen hebben een zwervend bestaan geleid. Voor de Tweede Wereldoorlog hebben ze op de Markt gestaan bij de ingang van de toenmalige burgemeesterswoning, Huis te Gendt en bij de oude schoenfabriek, toen in gebruik als gemeentehuis. Na de oorlog dachten de leeuwen een vaste plek te hebben gekregen voor het laatste gemeentehuis. Maar 35 jaar geleden bedachten de oprichters van de Historische Kring Gente het plan om de wapenleeuwen terug te plaatsen naar de oorspronkelijke plek. Wijkplatform Gendt heeft in tien jaar tijd de stugge bureaucratische klus afgemaakt.
 

 

Te vroeg naar de onthulling. De leeuwen moeten nog ingepakt worden.

De teleurstelling was groot bij het zien van de niet
gerestaureerde wapens

Zelfs het kauwgom in de oogkast is blijven zitten
 

De leeuw komt....................

 

..........................de leeuw gaat

   
Klaargemaakt voor de onthulling. De smeedijzeren vlaggenmasthouders nemen de plaats in van de vertrokken leeuwen. De wethouder belooft voór Koningsdag.
 
 

Naar het archief van Actueel