Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Bouw Markt in stroomversnelling (donderdag 24 mei) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 

SpoeltmanBouw heeft na jaren soebatten eindelijk een doorslaggevende stap kunnen zetten voor de bouw van een appartementencomplex op de locatie oude schoenfabriek aan de Markt. Het college heeft een positief principebesluit genomen, zoals dat formeel heet, over de grote lijnen van het bouwplan. Beide partijen hebben water bij de wijn gedaan, zegt het college. Hiermee kan een dossier van 18 jaar van voor de gemeentelijke herindeling worden afgesloten. Esther Kuijer is blij met de ontwikkeling. “Wij gaan voor Gendt er een heel mooi gebouw neerzetten.”

De stedenbouwkundige uitgangspunten zijn vastgesteld. Het wordt een gebouw met een fabrieksuitstraling, verwijzend naar de oude schoenfabriek. Parkeren moet inpandig, zeker geen parkeren zichtbaar vanaf de dijk. De bouwhoogte wordt niet meer dan 4 bouwlagen of 3 lagen met een kap. Maximaal hoogte niet hoger dan de kerktoren.

Architect

Voordat de architect aan de slag kan, wil Esther Kuijer eerst weten wat de markt wil. Wij gaan niet bouwen voor leegstand, zegt ze. Volgens het college wordt er gebouwd in het ‘duurdere segment’. Voor Kuijer is dat nog niet zeker. Het ligt er aan waar de meeste vraag naar is. Ze verwacht dat het zeker nog een half jaar kan duren voordat het ontwerp gepresenteerd kan worden.

Het oude pand aan de Markt heeft alleen voor Gendt geschiedenis, maar geen historische betekenis. Het is gebruikt als schoenfabriek en gemeentehuis. Ook de Scouting en de Historische Kring Gente hebben er onderdak genoten.

Het is de bedoeling dat het pand deels overeind blijft,  gerenoveerd en verbouwd tot 2 appartementen. Het bouwplan wordt tussen het bestaande pand en de dijk compleet gemaakt met nieuwbouw van 14 appartementen.

Raadsagenda

Voor de gemeentelijke herindeling kwam de schoenfabriek stevig op de Gendtse raadsagenda. Speculanten uit Bemmel hadden er hun zinnen op ­­gezet om Providentia te kopen, te slopen om er vervolgens appartementen te kunnen bouwen.

Het college kreeg er lucht van en wist met steun van de Gendtse gemeenteraad het onheil keren. Het gemeentelijk monument Providentia kwam via een creatieve constructie met Jos Kuijer in eigendom van de gemeente. Als dekkingsmiddel werd door wethouder Theo Berns van financiën geadviseerd de verkoop van de oude schoenfabriek aan de toenmalige eigenaar Jos Kuijer van SpoeltmanBouw te verkopen. In ruil voor woningbouw aan de Markt.

 

 

 

 
 
 

Naar het archief