Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Mijmeren over leuke meuk Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 

De opslagruimtes in de kelder van de Martinuskerk en ien de Kommerdiek zitten barstens vol met ouwe meuk. Nee zegt harmonie St. Caecilia, met leuke meuk. Zondag 30 september is hun tweede editie van de rommelmarkt Meuk is Leuk. De meukverzamelaars Han Kuster en Albert Berns mijmeren over het ­­­­aanbod. Van antieke meuk tot bijna ongebruukte meuk nog nei’j ien de deus. Pronkstukken zijn volgens Han en Albert een tafelvoetbalspel en een drumstel.

Een bijzondere inbreng is een fiets met een hoog frame. De naam van de persoon houden de meukverzamelaars liever geheim. Het is een fiets voor erg lange mensen met een ‘swaaijlamp’. “Da’h schrief je met een s en i-jé”, vult Albert Berns discreet aan.

“Ik bun 1,85 en kon bij het ophaole amper bij de trappers”, zegt Han. Wanneer de hilariteit is neergedaald vertellen de mannen dat deze Gazelle symbolisch is voor de gunfactor dat  St. Caecilia bij de inzameling heeft mogen ervaren. Goeie spullen die ze zomaar via Marktplaats konden slijten gingen toch naar de Gendtse muziekverening.

Het was niet meteen duidelijk of Meuk is Leuk elk jaar gehouden kon worden, weet Albert. “Mogelijk om de twee jaar.” Na evaluatie heeft de harmonie besloten om er een jaarlijks evenement van te maken. “Minse hebbe altied grei  dat ze kwiet motte” zegt Han. Mensen die van groot naar klein zijn verhuisd, klopten aan bij St. Caecilia. En met heel mooi spul, weten de mannen.

Encyclopedie

Boeken en Cd’s krijgen in Providentia weer een centrale plek. Lekker om te snuffelen. We hebbe wjèr deuze vol met CD’s gekrége. Van alles wat, zegt Albert. Ook boeken.  Net als bij overige spullen, zijn niet alle boeken ingenomen, legt Han uit. Hij noemt een voorbeeld. Een Winkler Prins Encyclopedie is niet meer van deze tijd. De encyclopedie gold lange tijd als de leidende encyclopedie in het Nederlands taalgebied, maar ook ien ons durp is de boekenreeks door internet écht ouwe meuk.

De meukverzamelaars mijmeren over het aanbod. Mooie dingen vur weinig geld,  verzekert Han.
Koopjesjagers kunnen rekenen op een  breed scala aan spullen. Wat minse allemôl  van thuus meesleupe. Dat is niet normaal, zegt Albert. En héél mooi grei, vult Han aan. Zoals een flinke barbecue. “ En ok vier, ja vier fietsendragers. En er is er een bij die zo goed als nei’j is.”

Antiek

Antiek hebben we ok, weet Albert Bens te vertellen. Antiek? Vraagt GuG. Nou ja, antwoordt hij met twijfelende stem. “Wel oud.” Liefhebbers van elektrisch gereedschap kunnen volgens Han Kuster hun hart ophalen. Met boor- en schuurmachines en zo meer. Gin antiek, mar gereedschap nei’j ien de deus. Er is verder een groot aanbod van audio apparatuur.

Nieuw is de verassingsdoos. Aan het eind van de middag worden dozen, gevuld met niet verkochte spullen, voor 5 euro aangeboden. Het is dan afwachten of dat meuk nog steeds leuk is. Het is in ieder geval een grote deus, zegt Albert Berns wijds arm gebarend.

Vorig jaar zijn wat spullen niet verkocht. Een deel komt terug. Zoals een mini frituurpan, legt Albert uit. “Best handig als je mar één bitterbal hoef te frituren”. Wat ook terugkomt is hét drumstel. Net als de frituurpan had het drumstel best veel belangstelling, maar geen koper die er mee naar buiten liep. Het is het een goed drumstel, weet de trommelaar van St. Caecilia. Het probleem is het geluid weet Albert uit ervaring. Het kleine Bjernsje mocht van zijn moeder ook geen drumstel op zijn slaapkamer hebben. Achteraf heeft hij begrip voor zijn moeder. “Het geknoep op zo’n ding kan vur de buurt een probleem zien.”

 Zondag 30 september. Providentia, 10.00 tot 16.00 uur.

 

 
 
 

Naar het archief