Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Behoud historische oven steenfabriek (zaterdag 10 maart) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 

Historische Kring Gente maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van de oude veldoven in onze polder. Een bouwkavel hangt als het Zwaard van Damocles over de locatie Huisman. De steenoven is geannexeerd als hangplek. Niemand lijkt er nog naar om te kijken.

De historisch waardevolle oven is door de gemeente voorzien van de stempel ‘waardevol en te behouden’. Maar eenmaal onder de hoede van een niet bijster daadkrachtige ambtenaar gaat het verval maar door. Onduidelijkheid troef, zegt Kringbestuurder Gerard Jansen, voorvechter voor behoud van de oven. Hij heeft cultuurwethouder Theo Janssen persoonlijk van de situatie op de hoogte gebracht. Beiden lopen ze samen rond en  in de oven. Materiaal ligt als afval verspreid rond de oven. De wethouder staat er versteld van hoe met het historisch waardvolle object in onze polder wordt omgegaan.

 

Voor Gerard Janssen staat behoud voorop om daarna de tijd nemen na te denken over een (toeristische) herbestemming. De wens is om de ‘oude heer’ uit 1800 met een kunststof overkapping te beschermen. Kosten naar schatting 25.000 euro.

 Theo Jansen zegt de wens te begrijpen, maar veel kan hij als wethouder niet toezeggen, zegt hij tegen de kringbestuurder. De verkiezingen naderen en dan is het wachten op een nieuw college, zo laat de cultuurwethouder weten. “Wat ik wel doe is opdracht geven om de hele zaak goed uit te zoeken. ” Het nieuwe college heeft volgens wethouder Janssen een duidelijke opdracht. De oude steenoven, een pareltje in de Gendtse polder, moet behouden blijven.

Gerard Janssen van Historische Kring Gente moet het er op dit moment mee doen.

 

 

Wetouder Janssen: ik laat dit onderzoeken.

   
   
 

Het trieste aanblik

 
 

Naar het archief van Actueel