Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Paarden- en ponymarkt richt zich volledig op de keuring Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
Stichting Gendtse Paarden- en Ponymarkt slaat een nieuw (ruiter)pad in. De Gendtse Paarden- en Ponykeuring heeft een nieuw bestuur en afscheid genomen van de handel. Daardoor heeft het zich volledig gericht op keuring en traditie. Nieuw element is het versieren van paard of pony door kinderen. De Gendtse paardenloterij besté volgend jaor een eeuw!

De stichting heeft een roerig jaar achter de rug. Het afgelopen jaar zijn hun voorzitter Tino Lippmann en ringmeester Leo Bouwens overleden. Tino heeft samen met penningmeester Theo Braam het proces voor een nieuw bestuur in gang gezet. Theo trekt zich in september terug uit het bestuur. Pieter van den Broek heeft de voorzittershamer overgenomen, secretaris is Sanne Witjes, penningmeester wordt Jaap Sommerdijk en ondersteunend bestuursleden zijn Merijn Weghorst en Sara Ederveen.

De paarden- en ponyhandel op kermisdinsdag loopt al jaren terug. Nauwelijks aanvoer en handelaren. Het Gendtse publiek bleef eigenlijk komen. Geen bezoek aan de paardenmarkt is geen kermis. De paardenmarkt wordt meer gezien als een durpse ontmoetingsplek overgoten met een folkloristisch sausje. De paarden, pony’s, gezelligheid en de klets bepalen het straatbeeld.

Dat de handel al jaren geen hoofdaangelegenheid meer is, weet ook de nieuwe voorzitter. “Om er dan maar helemaal mee te stoppen, heeft het vorige bestuur gelukkig nooit aan willen denken.” De drijfveer om de puur Gendtse traditie in ere te houden heeft het jonge bestuur graag overgenomen. Gendt heeft voor vele rassen de grootste niet officiële buitenkeuring in de regio. En dat gooi je niet zomaar aan de kant, stelt Pieter met nadruk.
 

Voor ieder deelnemend paard en pony dat voor de keuring verschijnt, ontvangt de eigenaar 10 euro bovenop het prijzengeld. Er zijn verschillende rubrieken.
De jeugd wordt opgeroepen om hun paard of pony feestelijk te versieren. Een viervoeter van familie of kennis mag natuurlijk ook. De blagen maken kans op mooie prijzen en eeuwige Gendtse roem.

 Lotenverkoop

Deze maand is de lotenverkoop gestart. De stichting heeft de inkomsten hard nodig om het evenement kostendekkend te houden. Maar altijd zijn er mensen die menen dat de prijzen nog steeds uit levende have bestaat, zo heeft de kersverse voorzitter ervaren. Voor die groep is dat een reden om geen lot te kopen. De hoofdprijs is 500 euro in de vorm van cadeaubonnen van de Gendtse Winkeliers Vereniging.

De loten zijn verkrijgbaar bij deelnemende winkeliers en leden van schuttersgilde St. Sebastianus.

De Gendtse Paarden- en Ponykeuring vindt plaats op dinsdag 28 augustus. Het hele gebeuren vindt plaats in de Dorpstraat, misschien wel de mooiste winkelstraat van Lingewaard. De keuringen beginnen om 9.00 uur. Te vroeg? Um 11.00 uur is het ok nog gezellig.

 

 

 
 
 

Naar het archief