Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Snoeihout voor ons Paasvuur (zaterdag 31 maart) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 

Espelo heeft de grootste. In 2012 werd door de bouwers het record verbroken met een takkenbult van maar liefst 45,98 meter. In ons durp zal de bult wat lager uitvallen, zo verwacht Johan de Vries. Maar ook de gemeente zou er niet blij mee zijn, want de Lingewaardse regels zijn behoorlijk streng.

Vroeger was het anders, zo werd in de polder gemijmerd. Vroeger kon de bult snoeihout dichtbij het centrum in de hens worden gestoken. Vroeger werd Judas, met veel kunst het vliegwerk, op de brandstapel gezet. Vroeger kwam de pastoor om de bult met wijwater in te zegenen.

Vandaag was het nog steeds een durps en gezellig opstootje. Het was in de polder een komen en gaan van aanvoer. En niet alleen van auto’s met een aanhanger. “Ik wis nie dat er ien Gendt nog zôveul tractors rondrije”, zo merkte een omstander op.

Dit jaar is het Paasvuur georganiseerd door Right Direction Music die het stokje hebben  overgenomen van jongerenkoor Remember. En nieuwe heren hangen nieuwe hekken. De kinderen kunnen morgen marshmallows roosteren. Ter voorbereiding zijn twee helften van een olievat schoongebrand.

Wijwater

Cees van Oostwaard heeft de technische ondersteuning op zich genomen voor het opstapelen van  takkenbult. Maar Cees heeft duidelijk meer in zijn mars. Met grote precisie worden de aanhangers van hun vracht verlost. Tijden veranderen, werd door Johan de Vries met een zucht geconstateerd. Er wordt geen wijwater meer gebruikt en zelfs bij het opbouwen van het paasvuur is handwerk geschiedenis geworden.

 

 

 

Niet onbelangrijk  
   
 

Overleg om het snoeihout thuis  op te halen.

 

Toch nog handwerk!

 

Een transportploeg die het snoeihout aan huis heeft opgehaald wordt bedankt

 
 

Naar het archief van Actueel