Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
50 jaar getrouwd     (dinsdag 1 oktober ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   

 De Gendtse taofel

 
 
 
 
 

Het college heeft vandaag de 50-jarige ‘trouwpaartjes’ uut Doornenburg en Gendt ontvangen. Ien De Klok, gebak, drankjes en luxe hapjes.  Op kosten van de gemeente! En tied zat vur de klets. Terug naar het jaar 1969.

Voordat burgemeester Josan Meijers zich tussen de gasten aan tafel mengde gaf ze al een aardige schot voor de boeg. In haar welkomstwoord ging ze terug naar het huwelijksjaar 1969. De geboren Amsterdammer legde haarfijn bloot wat destijds het verschil was tussen het stadse leven en op het platteland.

1969, de tijd van vrijheden, hippies en lange haren. Maar niet bij de aanwezigen, zo werd de burgemeester al snel duidelijk. Ze wilde weten wie de film Easy Rider kende. De motorrijders met hun wilde haren. Geen reactie. Het vrije leven van jongeren en feesten in de grote steden was op het platteland nog niet doorgedrongen. In het dorp kwam het later, zei Meijers te weten.
En dan het trouwen. Wie is er voor het trouwen eerst verloofd? Iedereen, natuurlijk. De hilariteit in de zaal stijgt. Je kon vroeger pas trouwen als je een huis kon krijgen. De verlovingstijd duurde dan vaak veel te lang, was de ervaring. Samenwonen misschien een oplossing, zo vraagt Meijers hardop af. Hokken bedoelt u? Neen hoor, riep Chris Milder. De herkenning uit de zaal gaat gepaard met een luide lach.

Josan Meijers weet sinds het bezoek aan Gendt dat paartjes zich vroeger niet in felle kleding lieten steken. De mannen gingen zelfs in een zwart en grijs jacquet. En dan natuurlijk gehuurd, zo was de opmerking.

Het was voor burgemeester Josan Meijers de eerste keer dat ze zo’n bijenkomst mocht meemaken. Ze heeft genoten, zegt ze desgevraagd tegen GuG spontaan. In een ongedwongen setting met inwoners over gewone dingen praten is haar erg goed bevallen. 

Minder, plat praote kan ze niet. Ze versté het wel, liet ze merken.

Zo gé een Doornenburgs onderonsje!

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement