Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Burendag in de multiculturele Raolt     (zaterdag 28 september ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?

Theo en Zarah van de Roalt ien gesprek

 
 
 
 
 
 
 
 

Burendag is bedoeld om zoveel mogelijk buren met elkaar in contact brengen. Omdat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor de buurt, zeggen de landelijke initiatiefnemers Douwe Egberts en het Oranje Fonds.  

"Een goede band met de buren is ten eerste belangrijk omdat je niet aan ze ontkomt", zegt sociologe Beate Volker in Dagblad Trouw. "Buren zitten in je directe leefomgeving en daar wil je je thuis voelen. Daarom is het belangrijk dat er een goede sfeer hangt. Daarnaast hebben mensen van nature de behoefte om ergens bij te horen, dat geldt ook voor een straat of buurt." 

Genoeg ‘geleerde ’woorden. GuG was op bezoek op de Raolt. De Gendtse ‘beleidsbuurtbwoners’ hadden een programma bedacht voor hun 55 jarig straotjubileum. Taart van Woonstichting Gendt, oud Hollandse spelletjes, Syrisch en Hollands eten en veul, heel veul geklets. Alsof ze mekaor een jaor lang nie hebbe gezién.

De hele Raalt doet mee, zo had woonmaatschappelijk werkster Dineke Obdam GuG getipt. Nou ja, misschien was niet iedereen aanwezig, maar wel een bont gezelschap van uiteenlopende karakters.

Aan het hoofd natuurlijk Ton en Trees Janssen. Ze wonen al 55 jaar in misschien wel de gezelligste straot van Gendt. Het is ook een multiculturele samenleving, weet Wim Joosten.  Op zien Gèndts gezei’t, een straot die samen weet op te trekken.  

De Raoltkeuken

 
 
 

Het eten kum uut  de eigen Raoltkeuken. Zoals Syrische kip, Hollandse kouwe schotel en riefkoek van Bart.

Omdat de klets te veul uutlup, blijven de Oud Hollandse spellen ongebruuk in de hoek ien de tent liggen. Theo Joosten knoopt een serieus gesprek aan met de Syrische buurtgenoot Zarah. Het onderwerp gaat over twee culturen met een verschillende opvoeding die samen in een straat wonen. Een gesprek in het Nederlands. Ter afsluiting komt de Gendts taol  onder de aandacht.  ‘Taol’, met een Syrisch-Hollandse tongval, klinkt niet gek. Hilariteit alom.

Het feest hobbelt gezellig en gemoedelijk door. Bewoners zoeken telkens een andere stoel of staontaofel.  De klets is in volle gang. Drankje er bij, wat te knabbelen en plakjes leverworst. Kinderen spelen met elkaar. Zoals  sociologe Beate Volker in Dagblad Trouw zei. “Daarnaast hebben mensen van nature de behoefte om ergens bij te horen, dat geldt ook voor een straat of buurt." Piet Braam merkt tegenover GuG ineens op. “Ien Gendt is het vandaag tot ook Burendag?”

Durpse leefomgeving

Er is zat te bepraote. Tijdens de kermis was er een opstootje op de Raolt.  Enkele buurtbewoners praten wat en drinken een biertje op het bankje bij hun kunstwerk. Een straatpraatje in eigen omgeving  dat kenmerkend moet zijn voor een dorp. Gin kratten bier, mar ieder een biertje van thuus. Gezellig, gin klachten uit de omgeving. Een politieauto stopt. De agenten stappen niet uit voor een sociaal praatje, maar er ontstaat een discussie via een open raam en de bankzitters. Bier en glas op straat mag niet. Punt. Er vallen stevige Gendtse woorden. Wat ben je een l*l. De meldkamer wordt om versterking gevraagd. Zeven agenten werken een man tegen de grond en slaan hem in de boeien.

Naschrift GuG
(niet onpartijdig)
Jammer, de politie bestaat niet meer uit  agenten uut eige durp zoals vroeger. Nu rijdt er ook blauw rond die niet weten om te gaan met dorpscultuur. Niet weten dat buurgenoten in hun directe leefomgeving zich thuis voelen. Gewoon, door tijdens de kermis vur de klets gezellig samen een biertje te drinken. Volgens de wet en de burgemeester mag het niet, maar De Klets is ook zinnig voor de politie. 

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement