Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Expositie Joost Hendrikx   (zondag 27 januari ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
 
 
 
 
 
 
 

De loopbaan van de Gendtenaar is allerminst saai. Tuinder, woonde in het kleinste huisje van Gendt, oprichter Partij Joost, raadslid, wethouder, pensionado en kunstenaar. Was getekend, Joost Hendrikx, Voor zijn 70-jarige verjaardag houdt de tegendraadse Gendtenaar een expositie in het tegendraadse filmhuis 042 in Nijmegen. GuG was er bij. In een zaal met familie, vrienden en kunstliefhebbers.

Zijn kunst is: ‘Joosts’. Spannend, humoristisch, kleurrijk en vooral tegendraads. Probeer het verhaal vooral niet te doorgronden. Je vindt het mooi, goed of he-le-maal niks. Joost Hendrikx maakt kunst voor zichzelf, zegt hij zelf. De expositie is een selectie uit vijf jaar werk in de wintermaanden.

Dát hij een expositie heeft gehouden, is op zich al bijzonder. Joost heeft een gruwel aan persoonlijke aandacht. GuG verleidt hem tot uitleg. Zijn tekeningen beginnen met op een leeg vel papier te kijken. Het onderwerp kan veranderen. Een stoel kan gaandeweg zwarte piet worden. Elke lijn blijft staan, legt hij uit. “Ik weet nooit waar het eindigt.” De geëxposeerde tekening dragen sprekende titels. Zoals Evenwicht, Revolutie, Schrik, Aanslag en Alleen.

GuG struint met een durps gevuul door het stadse 042. Wijntjes en biertjes zijn favoriet. Kunstkenners knikken. De Gendtse kunstenaar hoort dat er onder de bezoekers al belangstellig is om een ‘echte Joost’ aan te kopen. Bescheidenheid.

Jongste dochter

En dan staat er zijn jongste dochter Gemma. “Wij vieren natuurlijk je verjaardag, maar we bewonderen natuurlijk ook je werk.” Gemma laat weten dat het even wat heeft geduurd om paps te bewegen om op zijn verjaardag een expositie te houden. Joost had een paar zetjes nodig. De Hendrikxjes zijn blij dat ze paps er van hebben weten te overtuigen om te exposeren. Volgens Gemma heeft de kunstenaar een bepaalde blik en kijk op dingen die in zijn werk is terug te vinden. “Wij zijn met jouw tekeningen en schilderijen opgegroeid en we zijn nog steeds er niet op uitgekeken. Hoe ouder we worden, hoe specialer we het gaan vinden.” Gemma analyseert zijn tekeningen als kleurrijk. “Het is kleurrijk en vrij. En zo zouden wij jou ook willen omschrijven, je hebt humor en je bent scherp.”

Gemma raakt bij paps een gevoelig snaar. “Als ik naar je tekeningen kijk zie ik veel meer dan alleen een tekening. Ik zie jou erin terug en dat maakt me als dochter heel trots.” 

 

 
 

Naar het archief