Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Jutten in onze achtertuin     (zaterdag 23 maart ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
 
 
 
 
 
De een zoekt zich suf naar een friemeltje afval, de ander vist twee halve fietsen uit onze achtertuin. De ene groep verspreidt zich tactische over het aangewezen gebied, de ander maakt er samen een gezellige wandeling van.
 

Het beeld van onze achtertuin waar acht Gendtse verengingen deelnemen aan de vijfde Waaljuttersactie. Voor de vijfde keer heeft de gemeente Lingewaard de actie op touw gezet.
GuG trekt vroeg de nevelige polder in. Negen uur, het is fris.

Gedrag

De Konikspaarden ontwaken op het weiland rond de Dijk van een Wijf. Het is hun thuis. De jonkies rennen. De oudjes baken hun territorium af door aan drollen te ruiken om er vervolgens overheen te poepen. De natuur kent vreemde snuiters.

De rode geuzen lopen niet in een kudde. De wilde runderen grazen her en der in onze achtertuin. Mensen worden gedoogd, ze grazen rustig verder.
Behoud van de natuur, daar doen de vrijwilligers het vandaag voor. Ons achtertuin is er voor mens en dier. Zo’n 75 vrijwilligers ruimen op wat dieren niet achterlaten. Zelfs vreemde snuiters bevuilen hun eigen nest niet. Mensen met vreemd gedrag wel.

Daarom zal helaas na deze ‘gezellige’ opruimactie de eerste tekenen van zwerfvuil weer zichtbaar zijn. En dan hebben we het nog niet over het eerste bankstel, keukenkast, autoband of tuinafval.

De 75 vrijwilligers hebben een fijne dag gehad en een gezonde wandeling door onze achtertuin. Plus een zakcentje van de gemeente. Verenigingen en groepen krijgen 300 euro uitbetaald.

De actie werd afgesloten met soep. Ger Stokman werd door Buurman benaderd dat hij jutters na afloop wilde trakteren op een kop soep. Gezien de geluiden was het échte soep. Met heel veul ballen!

WhatsApp

In Gelderland hebben acht gemeenten meegedaan. De gemeente Lingewaard houdt zich op veel manieren bezig met het opruimen en voorkomen van zwerfafval. Het rivierjuttersproject is daar één van. Meepraten over zwerfafval in Lingewaard kan via twitter. Gebruik de hashtag #Lingewaardschoon.
Om zwerfvuil uit te bannen en de omgeving schoon te houden, mag je bij de gemeente zwerfvuil en dumpingen melden. Dat kan door een WhatsApp met foto te sturen via 06 22 258 894. Het afval wordt dan binnen 48 uur opgeruimd.

 

Naar de dieren

 
 

Naar het archief