Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Kinderburgemeester Cas Vermaas (vrijdag 18 april) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?

Kinderburgemeester Cas Vermaas: kinderen hebben ook rechten

 

 
 

Het is geen alledaags gesprekje, maar een interview op afspraak met kinderburgemeester Cas Vermaas van Lingewaard. Als kinderburgemeester is hij het aanspreekpunt en de spreekbuis van alle kinderen in Lingewaard. Naast zijn officieel gekozen functie is hij ook leerling van groep 8 van IKC de Vonkenmorgen.

De ambtstermijn van burgemeester Marianne Schuurmans is zes jaar. Daarna kan de Commissaris van de Koning op advies van de gemeenteraad de termijn  voor zes jaar verlengen. Kinderburgemeester Cas moet het doen met één jaar, zonder enige mogelijkheid van verlenging.

Sneu? Zijn gezicht ontkent. Het was bekend dat het voor een jaar is. Na juni is bij zijn weten Angeren aan de beurt. Cas straalt van oor tot oor, want hij kan nu al terugkijken op een héle bijzondere regeerperiode. Nee, dat betekent niet dat de Gendtse scholier het openbaar bestuur en politiek ambieert. Maar hij heeft wel veel geleerd, laat hij weten. Zoals zonder enige spanning een interviewer te woord staan. En spreken in het openbaar. Zijn eerste toespraak ging niet al te best. Wat hakkelig, weet hij nog. Daarna ging het helemaal goed. Toen hij dat in de gaten kreeg, was de schroom verdwenen. “Is dat nu alles, dacht ik bij me zelf.”

Cas is na een heuse verkiezingscampagne op school gekozen als kinderburgemeester. Speerpunten waren zoal voldoende plaatsen voor kinderen om te spelen en sporten. Hardlopen en voetbal zijn favoriet. Hij speelt als voorstopper bij de Bataven JO1 2.

Het bestuurssecretariaat van de gemeente Lingewaard heeft deze week de termijn afgesloten waar kinderen konden laten weten wat ze in Gendt missen, wat moet veiliger, of een ander idee hebben  voor de kinderen in Lingewaard. Voor realisatie staat een budget. Op 19 juni komt de kinderraad bijeen om alle wensen te inventariseren om daarna een besluit te nemen. Van 9 tot 12 in de vergaderzaal in Huissen.

Hoewel een burgemeester in volwassen termen geacht wordt boven de partijen te staan, laat onze kinderburgemeester zijn gedacht onbevangen en heerlijk de vrije loop. Investeren in een nog mooier zwembad Walburgen, is zijn gedachte. “Maar als kinderen een ander idee hebben, dan kan dat natuurlijk ook.”

Cas zit tijdens het gesprek merkbaar lekker in zin vel. Hij heeft net drie toetsen achter de rug, maar maakt zich ogenschijnlijk over de uitslag geen zorgen. Hij neemt aan het eind van dit schooljaar afscheid van De Vonkenmorgen. Een fijne school, zegt hij terloops. Met een leuke meester Alwin van groep 8. Hij gaat naar het OBC om Havo te volgen. Niet voor een politiek carrière, maar om dierenarts te worden. Ook nog met een eigen praktijk. Als kind wist hij het al. Dierenarts worden om zieke dieren te helpen.  

Aan het eind van het interview neemt GuG afscheid van een ervaren, welbespraakte burgemeester. Hij kiest als fotolocatie zijn klas met zijn klasgenoten. Om te benadrukken dat alle kinderen ook rechten hebben, is zijn argument.  O ja, zegt hij. “Kunnen wij jouw verhaal eerst lezen?”

 
 

Naar het archief