Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Een tevreden organist  (Donderdag 12  december) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
Orgelbouwer Nico van Duren en zijn vrouw Annick  aan het werk  Ze waren ook betrokken bij de uitbreiding van het orgel van de Hervormde Kerk en de Theaterkerk in Bemmel.
 
 
 
 
Het 'oude orgelbeestje'.
 

De Hervormde kerk neemt zondag 22 december feestelijk een ander orgel in gebruik. Een lang gekoesterde wens van de organist Aad den Heijer.

De kerk sluit een bewogen orgelgeschiedenis af. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de kerk en het orgel uit 1860 op de orgelgalerij flink beschadigd. Twee restauratieplannen later besloot de kerkenraad om de orgelgalerij in de kerk af te breken en te kiezen voor een eenvoudig orgel op de begane grond van de kerk.

Sinds 2007 is Aad den Heijer vaste organist. Vanaf het begin had hij door de beperkte mogelijkheden, weinig schik met het orgel, laat hij weten. “Het orgel mist helaas de uitstraling die verwacht mag worden van een orgel in een historisch kerkje.”

Zijn wens ging uit naar een orgel dat beter past  bij het 13-eeuwse kerkje, waar tot in het begin van de zestiger jaren een orgel op de orgelgalerij heeft gestaan. “Door het verwijderen van het historische orgel uit de kerk, werd de kerk naar zijn mening, incompleet.”

Ruim anderhalf jaar is hij op zoek geweest naar een alternatief voor het huidige orgel. Afgelopen  augustus kwam het Gebroeders van Vulpen orgel uit de Sint Antonius van Paduakerk in Eindhoven beschikbaar, legt een tevreden organist uit.

“Een orgel met uitstraling, van goede kwaliteit, met maar liefst 11 stemmen en ongeveer dezelfde omvang als het huidige orgel. ” In verband met de windvoorziening wordt het orgel op een andere plek geplaatst. Het orgel (bouwjaar 1971) wordt voor 25 jaar en langer, gratis in bruikleen gegeven.

Zondag 22 december wordt het Van Vulpenorgel in gebruik genomen. Tijdens deze kerkdienst zullen beide orgels worden bespeeld. Op deze manier wordt het mogelijk de beide orgels qua klank te vergelijken.  

 
Zondag 22 december. Beide orgels zijn dan te beluisteren.
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement