Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Proeverij (wien pruuve ien ons durp)  (zondag 3 november) Terug Vp
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De een lurkt graag aan een potje bier met op zijn tijd een stuumpke met slmp. De ander geniet van een glaasje wijn met op zijn tijd een stokbroodje Franse kaas of zalm. Heb je dorst, drink dan water. Met die wetenschap mengt GuG zich tussen bezoekers van een wijnproeverij. Met als gastheer, wijnkenner en winkelier Guido Lenting die gepassioneerd over alle soorten wijn een verhaal kan vertellen.

De Klok, zon tweehonderd gasten lopen in de vernieuwde zaal langs de 73 verschillende soorten wijnen. GuG was natuurlijk benieuwd wt voor mensen. Allemaal liefhebbers van wijn, zegt Guido. Hij noemt aanmeldingen uit Grave, Nijmegen, Arnhem, Doornenburg en Gendt. Bijna allemaal klanten van Wijnzinnig Gendt.  Pssst, Guido kent van alle klanten hun smaak! De aankoop of  bestelling zijn vaak identiek. Op een proeverij als deze probeert Guido als service zijn trouwe vaste klanten duidelijk te maken dat bij zijn of haar smaak ook een andere wijn past.  

Wijnkenner?

Voor een echte wijnkenner,  of die zich in een gezelschap, graag zo wilt noemen, is het verstandig enkele wijnetiquette te leren. GuG zet ze met hulp van Google op een rijtje.

Beroepsproevers slurpen de wijn om te proeven. Door het slurpen kan de wijn goed door je mondholte rollen en wordt de wijn beter geproefd. Amateurproevers hoeven geen wijn te slurpen.

Een wijnglas wordt altijd bij de steel vastgehouden. De reden hiervan is dat de inhoud van het glas anders de temperatuur van je handen overneemt. Bovendien is het ergerlijk om over je hele glas vingerafdrukken te zien zitten.

De kleur van de wijn zegt iets over de kracht. Een wijn kan een stevige of fruitige afdronk hebben. Een echte kenner zal dit al voor een deel aan de kleur af kunnen lezen.

Net als met eten geldt ook bij het drinken van wijn dat men nooit begint met drinken als de anderen dit nog niet gedaan hebben. Vaak wordt er eerst met zijn allen getoost voordat de eerste slok genomen mag worden.

Dorst 

Heb je dorst, denk dan niet dat het gerechtvaardigd is om je wijn in een teug leeg te drinken. Bij bier kan dit, maar bij wijn is dit echt uit den boze. Wijn hoor je te nippen en na iedere slok weer even neer te zetten.  

Voor proevers is het zeker verstandig om een glas water bij de hand te hebben. Aangezien bij het proeven van verschillende wijnen, de mond eerst weer geneutraliseerd dient te worden. Het water wordt dan gebruikt om de mond te spoelen. Bij een wijnproeverij zie je mensen het water uitspugen om vervolgens een nieuwe wijn uit te proberen.

Het geheim van een wijnproever om niet dronken te worden van al die proeverijen is gewoonweg net als het water de wijn weer uit te spugen. Maar of je het er voor over hebt om op een echte wijnproever te lijken?

GuG is geen wijnkenner.   Maar ziet wel dat het gaande de middag  steeds gezelliger wordt. Ze komen ook voor de durpse gezelligheid , informatie, hapjes, maar zeker ook voor de klets.

10 jaar

Volgend jaar bestaat Wijnzinnig Gendt 10 jaar. Kan zonder een wijntje en een potje bier eigenlijk niet gevierd worden.

 
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement