Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Kennismaken met de bouw   (donderdag 9 mei ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
Meester  Jos houdt alles in de gaten
 
 
 
 
 Juf Ester heeft het moeilijk
 
 
 
 
 

 

De drukte in de werkplaats doet nostalgische aan. Het hameren op spijkers overstemt soms het stemgeluid van enthousiaste kinderen. Niet door bouwvakkers, maar het is een drukte van belang als leerlingen van groep 8b van IKC de Vonkenmorgen aan de slag gaan. De groep zit even in de klas van ‘meester Jos’ en ‘juf Ester ’ van SpoeltmanBouw.

Het is voor het eerst dat de Vonkenmorgen op bezoek is bij SpoeltmanBouw. Je kunt in de klas wel heel veel vertellen en uitleg geven over techniek, maar in de praktijk gaat het veel beter, legt de ‘echte meester’ Jan-Willem Lentjes uit. Hij kan zich nu bezig houden met een film- en fotoverslag.

Groep 8a van Alwin van de Laak is straks de beurt voor een bezoek aan SpoeltmanBouw. Nu mogen ze op school de speelplaats opmeten om het vervolgens op papier op schaal uit te tekenen Is het nou één centimeter op één meter of twee meter, zo vragen ze zich af.

 

Beslissing

De Leerlingen én ouders staan voor een belangrijke beslissing. Deze kinderen verlaten binnenkort hun vertrouwde basisschool. Nu is een nieuwe fase aangebroken: de middelbare school. Van de 57 leerlingen van groep 8 hebben er 11 gekozen voor ‘Huissen’.

Werken in de bouw roept niet bij iedereen direct warme gevoelens op. De populariteit van de bouwsector is onder jongeren flink gedaald de afgelopen jaren.

Uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek blijkt dat in 2016 nog 3,5 procent van de jongeren onder de 25 jaar in de bouw een aantrekkelijk baan vindt. In 2018 is dit nog maar 2,1 procent.

In de klas van SpoeltmanBouw lijkt de populariteit voor de bouw hoog. Hamertje tik. Ze strijden om de hoogste eer wie met zo weinig mogelijk klappen de spijker in het hout kan slaan.

Aan Moederdag is ook gedacht. Kinderen mogen zelf een stoeltje in elkaar knutselen die mams als standaard voor haar vingerveegtelefoon kan gebruiken. Een karweitje dat makkelijker lijkt dan gedaan. Jos en Ester moeten regelmatig bijspringen om het moederdagproject tot een goed einde te brengen.

Stenen stapelen is een schot in de roos. De groepen mogen om toerbeurt aan de slag met ClickBrick bakstenen. Een nieuw systeem in de bouw om droog een gevel op te bouwen.

Maar toch. Gezien de fanatieke gezichten, geeft het aloude ambachtswerk van metselen meer spanning. Na onderricht van meester Jan mogen ze zelf aan de slag. En het gaat niet verkeerd. Echter, het blijft toch schoolwerk. Na een kwartiertje zegt Jan dat de les voorbij is. Het muurtje mag weer uit elkaar, stenen schoonmaken om de volgende groep kennis te laten met de charme van de bouwsector. In de bouw mag je blijvend trots zijn op je werk.

Directeur Ester Kuijer van SpoeltmanBouw zegt dat in de bouw niet alleen metselaars, tegelzetters,  timmermannen- en vrouwen worden gevraagd. Ook op kantoor zijn technisch geschoolde mensen nodig.

SpoeltmanBouw is een erkend leerbedrijf.

 
 
 

Naar het archief