Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Blijft onze Zwarte Piet zwart?     (woensdag 23 oktober ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
 
 
 

Bijna wekelijks is er een gemeente die zich aansluit bij de lijn van de landelijke intocht van Sinterklaas. Sinterklaas neemt alleen nog roetveegpieten mee.  Rotterdam Arnhem, Nijmegen, Weesp denkt er over na en Amsterdam doet het sinds 2016 uitstuitend met roetveegpieten.   

Weesp wil graag ‘met de tijd meegaan’ en het uiterlijk van de Zwarte Piet aanpassen naar roetveegpieten. De discussie is weer in alle hevigheid losgebarsten. Burgemeester Josan Meijers is niet van plan zich in de discussie te mengen.  De gemeente moet zich er mee niet bemoeien.  Zij pleit er wel voor om goed naar elkaar te luisteren.

Alle gemeente hebben van  stichting Sint & Pietengilde een brief gekregen het verzoek de intocht van Sinterklaas niet aan te passen naar een door de ’NTR verzonnen roetveegfiguur’, zodat Zwarte Piet verdwijnt. “Als vertegenwoordigers van uw gemeente heeft u de plicht zich niet blind te laten meevoeren op basis van dezelfde foutieve aannames als waarop tegenstanders van de figuur Zwarte Piet zich baseren. De gemeente moet zich feitelijk van inmenging op dit punt onthouden. Verder zou de gemeente zich op zijn minst kunnen overtuigen van de feitelijke stand van zaken als het gaat om de figuur van Zwarte Piet en zich uitputtend van alle kanten moeten laten informeren. Zwarte Piet is geen racisme en niet bij wet verboden.”
 

Sinterklaasfeest

GuG heeft contact gehad met burgemeester Meijers. Ze gaat niet in op de vraag voor welke kleur pieten organiserende comités in Lingewaard bij de viering van het Sinterklaasfeest kiezen. “Ga ik in op vragen over dit onderwerp dan draag ik onbedoeld bij aan verharding van de discussie over dit onderwerp. Ik zie dat die verharding ten koste gaat van het feest dat de intocht van sinterklaas moet zijn voor onze jongste inwoners.”  In de discussie rondom Zwarte Piet mist zij het vermogen, het geduld en de rust om goed naar elkaar te luisteren en elkaars standpunt en gevoeligheid te proberen begrijpen. “Dat is volgens mij uiteindelijk de enige manier om tot een oplossing komen. En ook als de gezamenlijke oplossing wat langer op zich laat wachten of onverhoopt niet komt, laat dat dan niet ten koste gaan van het kinderfeest.”

 

De Club van Sinterklaas op Kasteel Doornenburg

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement