Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
De Max Verstappen van het basisonderwijs   (Vrijdag 21 augustus ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 

Joren Heijnen (29 jaar) uit Didam is de nieuwe directeur van IKC de Tichelaar. Schooldirecteuren onder de dertig zijn in Nederland zeldzaam. Toch? Hij wuift met een lach de opmerking weg dat hij misschien wel de Max Verstappen van het basisonderwijs is. Zonder in te gaan op de prestaties van de jonge coureur zegt hij zeer binnenkort 30 jaar te worden. De flair van Verstappen blijft als een rode draad het gesprek bepalen.

Hij heeft het roer overgenomen van Sven Schwartau. Een gepassioneerde opvolger, zei de scheidende directeur bij zijn vertrek. Een jonge hond, zo wilde hij het niet noemen. “Een enthousiast persoon met frisse ideeën.”

Over een paar dagen beginnen leerlingen een nieuwe schoolseizoen. Ouders of begeleiders brengen kinderen voor het eerst naar school. De nieuwe directeur is al druk met kennismaken en voorbereiding. De inrichting van de directiekamer is gewijzigd. Hij wil dat bezoekers bij binnenkomst zijn gezicht zien en niet zijn rug. Een gesprek met een ambitieuze wereldburger die kan genieten van dorpse kneuterigheid.

q
“Voor mij is geen berg te hoog"

Een kennismakingsgesprek wordt moeiteloos ingepland, ondanks dat er veel aan hem wordt getrokken. Hij heeft voor hetere vuren gestaan, zegt hij op ontspannen toon. Drukte en spanning lijkt hij zelfs niet uit de weg te gaan. “Voor mij is geen berg te hoog.”

Joren Heijen weet wat hij wil en praat voluit alsof hij zich al thuis voelt. Na twee jaar werkzaam te zijn in Zevenaar begon het bij de jonge meester Joren te kriebelen. De Achterhoek was voor hem te klein en hij belandde in Brazilië. De drang om uit te vliegen zat er al vroeg in, zegt hij. Oftewel, een jongen uut Diem met een wereldse kijk op het leven. ” De ‘jonge hond’ sluit zijn Braziliaanse loopbaan in Rio de Janeiro af als directeur van de Rioranje School. Een school die na de reguliere schooltijd voor Nederlandse en Vlaamse kinderen Nederlandse taal- en cultuurlessen verzorgt. Door de corona besloot hij eerder terug te keren om zijn onderwijscarrière in eigen land voor te zetten.

 Vernieuwingsonderwijs
 
Gendt of omstreken was bij het zoeken naar een baan niet specifiek in beeld, zegt de directeur zonder omhaal. Zijn aandacht ging uit naar een school met een onderwijsvorm dat een beroep doet op de zelfstandigheid van de leerling. “Het maakte me niet uit of het dalton, montessori of  jenaplanonderwijs zou worden.” Wel vernieuwingsonderwijs dat uit gaat van de belevingswereld van het kind. En een kind mag kritisch in denken zijn, zegt hij.

Als jongetje was hij dat ook en wilde graag discussiëren. Bij directeur Joren Heijnen zit het jenaplanonderwijs in zijn genen. Kinderen verschillen, dat ziet hij als een kas. De leerlingen leren om op een rechtvaardige en respectvolle manier met de onderlinge verschillen om te gaan. Want ook bij Joren is elk kind uniek die recht heeft om zijn eigen identiteit te ontwikkelen.

De tijd zal leren wat de invloed is van Joren Heijnen op het onderwijs en de sfeer bij IKC de Tichelaar. De directeur hecht bijzonder veel waarde aan samenwerken. Een werkwijze die hij uit Brazilië heeft meegenomen. Door activiteiten gezamenlijk te organiseren ontstaat er een groepsgevoel onder het team. En wat voor activiteiten? Sinterklaas, Koningsdag, inclusief koekhappen en bussengooien, vertelt hij met een lach. “En de Brazilianen deden met plezier mee.”

q
De Achterhoekse blauw-witten ziet de voetbalanalist als een gezellige amateurclub

Didam lijkt betreft cultuur en durpse samenleving overeenkomsten met Gendt te hebben. De wereldburger uut Diem knikt. Hij is heel werelds, denkt hij, maar behalve goed Portugees communiceren, Braziliaanse kranten lezen kan hij nog steeds aardig plat Diéms praote.” Het kneuterige van een dorp bevalt hem wel. Het woord heeft een negatieve lading van burgerlijk en gezapig, maar ook de betekenis van gezellig en knus. Onder die noemer wordt de samenhang en het verenigingsleven genoemd. Beide dorpen hebben een schutterij, dorpsfeesten én amateurvoetbal. Gendt kent hij van De Bataven en Didam richt zich behalve op DVC’26 (Didamse Voetbal Club) ook op ‘hun’ De Graafschap. De Achterhoekse blauw-witten ziet de voetbalanalist als een gezellige amateurclub die voetbalt op Eredivisieniveau!

De leerlingen van De Tichelaar hebben gesprekstof genoeg om met de directeur kritisch te discussiëren.

 

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement