Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Kinderen praten over corona  (maandag 16 november ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 

Op enkele eilandstaatjes na in de Grote Oceaan, raast het COVID-19-virus  over de wereld. Ziekenhuizen stromen vol. De economische gevolgen zijn enorm. Net als de beurzen laat het RIVM dalende en stijgende grafieken zien hoe we er voorstaan. Corona heeft veel deskundigen op allerlei mogelijke terreinen voortgebracht. Volgens het RIVM spelen kinderen onder de 13 jaar een kleine rol in de verspreiding van het coronavirus. Hoe gaat deze groep om met corona. GuG sprak 6 leerlingen van groep 8 van IKC de Vonkenmorgen. Leeftijd 11 jaar.

Corona heeft de wereld in zijn greep, wordt op tafel voorgelegd. Sander Nijenhuis, Britt Ubbink, Emma van den Enk, Ralph Leenders, Thijs Joosten en Keb Lentjes denken er iets anders over. Oké, zegt Keb meteen, er zijn veel minder activiteiten maar in het algemeen valt het wel mee. Op school gaat het leven eigenlijk gewoon zijn gangetje, laten ze na een korte samenspraak tevreden weten.

Nou ja, vervolgt Thijs, door de coronamaatregelen is het wel lastiger om met al je vrienden op straat of thuis te spelen. Ik mis dan mijn vrienden, zegt hij.

En dan het sporten in coronatijd. Het gezelschap is bijzonder sportief. Een volleyt de rest voetbalt. Op de vraag welk schoolvak ze het fijnste vinden, antwoorden ze allemaal als eerste met de gym. Oh? En de rest van jullie klas is zonder jullie naar de gym? Ze knikken met een lach. Meester Alwin en Jan-Willem hadden het gesprek niet echt slim gepland, zo was aan hun blikken te zien.

Pizza

Corona thuis. Wat merken ze er van. Vaders en moeders werken thuis. En dat heeft voor- en nadelen, zo blijkt. De ervaringen zijn wisselend, maar Ralph spant de kroon. Zijn ouders zorgen afwisselend voor het avondeten. Vader is favoriet. “Als mijn vader moet koken kiest hij vaak voor een pizza of iets uit de frituur.”
Corona thuis. In hun directe familiekring hebben ze geen besmetting meegemaakt. Het raakt ze wel. Ze hebben allemaal zorg over opa, oma en familieleden die onder de risicogroep vallen. Er wordt duidelijk rekening mee gehouden.

Corona thuis. Bij velen staat hun huis op klusstand. Voorbeelden van de zolder verbouwen tot IKEA-kast in elkaar zetten passeren de revue. Corona is geen onderwerp waar veel over wordt gesproken. Aan de eettafel wordt nauwelijks of niet gediscussieerd over coronamaatregelen. Ralph lacht. Zijn moeder denkt toch altijd gelijk te hebben, geeft hij prijs.

Mondkapje

Kinderen van 11 jaar zijn op hun eigen manier bezig met corona. En dat niet alleen, ze kunnen ook gemotiveerd hun mening verwoorden. Mondkapjes dragen is irritant, zegt de vonkenmorgentafel. Voor de 11 jarigen is het gelukkig niet verplicht. Ook niet op school. En dan breekt er een gesprek los. Sander is met zijn ouders in Italië op vakantie geweest. Irritant of niet. “Iedereen moest daar een mondkapje dragen, daar deden ze niet moeilijk over.”
Een 11-jarige kan in dit land zonder mondkapje winkels en openbare ruimte in. De tafel ergert zich aan volwassen mensen die hun grimmig aankijken als ze  geen mondkapje dragen.  De irritatie blijkt hoog. Alsof ze een gevaar zijn voor ouderen, zo is de stemming. “Als het moet dan moet het. Misschien denken ze dat ik ouder ben, maar leuk is het zeker niet”, zegt één van de leerlingen.

Corona beheerst het dagelijkse nieuws. Niet iedereen volgt het journaal, wordt duidelijk.  Er zijn meer kanalen om op de hoogte te blijven, laten ze weten.  Wat ze mateloos stoort is de overvloed aan coronanieuws. Het zijn vaak alleen maar statistieken, begint Thijs die zegt later dokter te willen worden. Er gebeurt toch meer in de wereld verzucht Sander.
De oplossing is eensluidend. Het  nieuws moet  gescheiden worden met een coronajournaal en een journaal voor het overige nieuws. Statistieken over een paar meer of minder besmettingen zeggen de kinderen niks.  Overigens wel over berichten dat jongeren illegale feesten bezoeken. Asociaal en absoluut geen rekening houdend met mensen in risicogroepen, is hun oordeel.

Online onderwijs

De statistieken zijn hoopvol.  Het aantal besmettingen daalt licht. De noodzaak van het kabinet om  basisscholen weer te sluiten lijkt ver weg.  De vonkenmorgentafel blikt terug op het online onderwijs. Emma; was noodzakelijk. Britt: goed geregeld. Thijs: maar nooit meer. ”Wij hebben onze klasgenoten erg gemist.” Op school  hoef je de vinger maar op te steken als je iets niet begrijpt, zegt Keb. “Ik vind uitleg erg belangrijk. Dat is toch anders dan thuis op je scherm te kijken.”

Volgens deskundigen heeft het thuisonderwijs bij veel leerlingen tot een leerachterstand geleid.  De vertegenwoordigers van Groep 8 knikken. De achterstand was het meest merkbaar tot aan de vakantie. De achterstand is zo goed als ingehaald, denken ze.  Er komt  een geluid van  kritiek. Leerachterstand inhalen is noodzakelijk maar erg  saai. Alsmaar herhalingen, komt er met een zucht uit. Je bent op school om nieuwe dingen te leren, legt Emma uit.  Groep 8  ziet de oplossing om alleen met huiswerk  de achterstand op het onderwijs in te halen.

Hoe ziet jullie toekomst er uit? Mwah, onzeker. Afscheid nemen van hun Vonkenmorgen en volgend jaar naar het voortgezet onderwijs, dat is mooi. Ze verwachten echter niet dat dan de coronacrisis voorbij zal zijn. Dus dat wordt dit jaar een coronaproof Kerst?  Sander heeft dan een probleem. Hij is op 2e Kerstdag jarig.

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement