Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

   
 
   
Gesprekje met  Bert Rikken

terug naar Vépé

 

Iedere maand klopt GuG ergens in ons zorgcentrum St. Jozef aan voor een gesprekje. Zomaar een gesprekje met bewoners. Dankzij Bloemsierkunst mag GuG de bewoner verrassen met en boeket.  In mei het gesprekje met een boeketje met:

 
Bert Rikken

Het boeket is aangepast aan ons bezoek met een man. Bert Rikken, met zijn 65 jaar de jongste bewoner van St. Jozef. Rikie Rutten pakt op zijn verzoek een grote bloemvaas van de kast om de bloemen in het water te zetten. Het is maar voor tijdelijk, zegt Bert.  “Ik ga morgen voor een paar dagen weg.” Het zou dan zonde zijn om  de bloemen hier op tafel te zetten. Een bestemming heeft hij nog niet, maar hij gaat er tijdens ons gesprek er over nadenken.

Het wordt een mannengesprek. Bert ziet in de bezoeker meteen een schoolgenoot van jongensschool St. Jozef. De leraren van toen en hun karakters waren het onderwerp. Geert Milder bleek onze gemeenschappelijke meester.  Hij begon de eerste klas bij Dinie Milder. En dat was best een aardige juffrouw, zo laat Bert met een ondeugende lach weten.

Jonge kjèl

De praatstoel krijgt een andere wending als St. Jozef ter sprake komt, waarom hij als ‘jonge kjèl’ tussen de oudjes woont. In juni is Bert 2 jaar bewoner van zorgcentrum St. Jozef. 
Een half jaar na zijn pensionering werd hij getroffen door een hart- en herseninfarct. Zijn toekomst viel door zware uitvalverschijnselen in duigen. Na revalidatie woont hij een tijdje in een zorginstelling in Arnhem­­­. Dat was niet erg fijn, zegt Bert zonderdetails te noemen.  “Gelukkig kon ik al gauw terug naar Gendt omdat hier voor mij een kamer vrij kwam.”

Zijn kamer is een echte mannenkamer. De inrichting is functioneel en met een verhaal. Bert geeft een rondleiding. In de glazen vitrinekast staan miniatuur modelauto’s. Dit is mijn grote hobby, zegt hij triomfantelijk. En bij elke auto heeft hij een verhaal. Dit is de limo van koningin Elisabeth, zegt hij verwijzend naar de Bentley State Limousine, het officiële vervoersmiddel van de Engelse koningin.

Veel van zijn spullen herinneren aan zijn buitenlandse reizen. Portugal, Spanje, Rusland, Marokko, Pakistan  worden in één zin genoemd. Wanneer ik naar kussens met de Zwitserse vlag wijst, vertelt de wereldreiziger over zijn voorliefde voor Zwitserland. Mooi, schoon, natuur en fijne bevolking en je kunt er met de Duitse taal aardig verstaanbaar maken. Het is even stil. Zijn wens is om ooit nog een keer naar Zwitserland te kunnen.

Op tafel ligt zijn tablet, een opengeslagen Het Gemeentenieuws, het boek Gendtse verordeningen van Wim van Bon, over het over het ontstaan van Gendt én een doosje sigaren.  Hij rookt niet veel en zeker niet op de kamer, komt er snel uit. “Ik rook alleen als ik samen met Theo Meijer beneden op het terras zit.”  Het is zijn gespreksmaatje. En waar gaan dan de gesprekken over? St. Jozef staat er om bekend dat het durpsnieuws hier snel de ronde doet. Bert lacht. “Ja, je hoort wel eens wat. Bijvoorbeeld als er een nieuwe bewoner is gekomen.” Hun gespreken van man tot man gaan meer over vroeger, over hun diensttijd,  hun vroegere werk en over Theo’s vader die veldwachter was.

Doornenburg

De uitvalverschijnselen bij Bert zijn goed zichtbaar. Het lopen gaan moeilijk, zijn linkerarm is bijna verlamd, de spraak is moeizaam en het geheugen is niet helemaal wat het moet zijn. Maar je moet door, zegt Bert met opbeurende stem. Zijn steun en toeverlaat is zijn zus Dinie uit Doornenburg die zeer regelmatig op bezoek komt. Een dag na ons gesprek gaat hij met ze een paar dagen voor een bootreis er op uit. Dan besef je de waarde weer van een fijne familie, stelt Bert.

   
 
 
GuG bezoekt elke maand een bewoner van zorgcentrum St. Jozef voor gezellig gesprekje. Dankzij Bloemsierkunst de Gent komt GuG met een boeketje!
 

Foto Bestellen 

 
 

 

 

 

 

 
 
 

Archief  boeketje