Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

   
 
   
Gesprekje met  Mientje Akkerman

terug naar Vépé

 
Iedere maand klopt GuG ergens in ons zorgcentrum St. Jozef aan voor een gesprekje. Zomaar een gesprekje met een bewoner. Dankzij Bloemsierkunst de Gent mag GuG de bewoner verrassen met een fleurig boeketje.

Wat een mooie bos bloemen, zegt verzorgende Lonneke die samen met de bezoeker de kamer van Mientje Akkerman binnenloopt. De bewoonster zit al duidelijk op het aangekondigde bezoek te wachten. Ze is blij verrast dat ze een bos bloemen krijgt. Wat aardig van je. En wat een mooie bos, zegt ze op vriendelijke toon. Lonneke aarzelt geen moment. “Zal ik voor u dan maar meteen een vaas pakken.”

Durps gevuul

Mientje Akkerman (70 jaar) woont met Kerst een jaar in St. Jozef, zegt ze al vlot. Voor GuG is ze een onbekende Gendtse. Het ontbreken van het ons-kent-ons gevuul heeft bij de kennismaking geen enkele invloed. Het boeketje van De Gent brengt het gesprek al snel met durps gevuul op gang. Toch maakt de bezoeker een inschattingsfout. Dorps is prima, maar bij de vraag wor bu’j d’r een van, kan Mientje haar verbazing niet onderdrukken. Ze verstaat het zichtbaar niet. Waar komt u vandaan, corrigeert de bezoeker zich razendsnel.

Een jaar geleden woonde Mientje nog in haar seniorenwoning in Zetten. Maar de verhuisdozen stonden klaar, want langer zelfstandig wonen was helaas niet verantwoord. Ze was in de luxe omstandigheid te mogen kiezen uit zorgcentrum Liduina in Bemmel en St. Jozef. Ze heeft beide centra bezocht. Op de vraag wat het verschil is, geeft ze zonder bij na te denken direct antwoord. St. jozef kwam gezelliger over. “De mensen zijn hier anders. Gewoner. Ik voelde me hier dan ook meteen thuis.” Ze praten hier wel anders dan in Zetten, vult ze er snel achteraan. Het Gendtse dialect zorgt soms voor lastige momenten.

De keuze voor Gendt kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Haar oudste dochter Wilma woont hier. Haar steun en toeverlaat, legt ze met een warm gevoel uit. “Ze heeft me het afgelopen jaar zo ont-zet-tend goed geholpen. ” Ze komt nog regelmatig langs. Ondanks dat haar zieke man Theo veel aandacht nodig heeft.

Middageten

Ze woont bijna een jaar in Gendt, herhaalt ze. “Soms voel ik me net als een, uh, hoe noemen ze zo’n iemand.” Ze knikt als ze wordt geholpen met de ongevraagde suggestie van allochtoon. Ze is wel goed ingeburgerd, zo voelt het . “Toen ik hier kwam te wonen heb ik misschien twee keer op mijn kamer gegeten, daarna wilde ik het perse met de bewoners. Samen is veel gezelliger.” Dagelijks gaat ze voor het middageten met plezier naar het restaurant. Ze doet ook graag aan zoveel mogelijk activiteiten mee. “Zo maak je veel meer contacten, dan als je maar op je kamer blijft zitten.” Het dagelijkse koffiepraatje in het zitje op de gang, slaat ze dan ook niet graag over. Het personeel komt je wel elke keer roepen of je zin hebt, verklapt ze. Er komt een genoeglijke glimlach op haar gelaat. “Ja, ik heb het goed hier.”

‘Goed hebben’ is voor Mientje een dubbel gevoel. Ze komt in St. jozef niets te kort. Mooie kamer, vriendelijk en zorgzaam personeel en fijne omgang met de bewoners. Maar toch. Ze denkt vaak aan Zetten. Het dorp waar ze met haar man vijftig jaar lief en leed heeft gedeeld. Op 14 augustus 2015 is hij overleden. Een emotioneel onderwerp, laat ze merken. Een diepe zucht van weemoed en stille herinneringen vullen de kamer. “Ik denk nog dagelijks aan hem.” In elk huwelijk is er weleens wat hoor, zegt ze bijna verontschuldigend.

Henk

Henk was een geweldige man. Heeft als bouwvakker altijd hard moeten werken. “Henk heeft ons huis zelf gebouwd”, zegt ze niet zonder trots. Overdag voor de baas en ’s avonds op de steiger voor hun optrekje. “Toen het huis klaar was gaf dat me het gevoel dat het écht iets voor ons zelf was.” Een sprongetje naar de tijd toen Henk met vervroegd pensioen ging. Duidelijk een mooie periode om over te mijmeren. Mientje neemt de bezoeker mee naar hun eerste vrije maandag. Wandelend langs de Linge. Het verkeer gaat door. Wellicht mensen die naar hun werk moeten. “Henk zei opeens, ik bedenk dat dit voor veel mensen een gewone doordeweekse dag is”
Henk was een geweldige man. Heeft als bouwvakker altijd hard moeten werken. “Henk heeft ons huis zelf gebouwd”, zegt ze niet zonder trots. Overdag voor de baas en ’s avonds op de steiger voor hun optrekje. “Toen het huis klaar was gaf dat me het gevoel dat het écht iets voor ons zelf was.” Een sprongetje naar de tijd toen Henk met vervroegd pensioen ging. Duidelijk een mooie periode om over te mijmeren. Mientje neemt de bezoeker mee naar hun eerste vrije maandag. Wandelend langs de Linge. Het verkeer gaat door. Wellicht mensen die naar hun werk moeten. “Henk zei opeens, ik bedenk dat dit voor veel mensen een gewone doordeweekse dag is”

Henk is overleden aan kanker. Als ze de ‘ziekte’ benoemd wordt ze weer weemoedig. Ze bedwingt een traan. Toch wil ze er over praten. Het lucht op. Zijn laatste levensweken was voor beiden eigenlijk een lijdensweg. “Henk had veel pijn. Het is moeilijk om iemand, waarvan je houdt, zoveel pijn te zien lijden.”

Zetten

Ze woont met veel plezier in St. Jozef, maar haar hart ligt nog steeds in Zetten.
Een dorp met een rijk verenigingsleven en 4 kerken. De Vluchtheuvel Kerk, de Nederlands Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerk en de Baptistengemeente Midden-Betuwe. Mientje voelt zich helemaal thuis bij de NH Kerk. De dominee heeft haar al een bezoek gebracht. Mientje is aangesloten op zijn kerktelefoon. Het geloof heeft haar in slechte tijden geholpen. En nog steeds zijn er momenten dat ze God om hulp vraagt. “Het maak je weer sterk.”
Een flinke opkikker dit jaar was het bezoek aan het 60-jarig jubileumfeest van de vrouwenvereniging in Zetten. Een ontmoeting met allemaal bekende mensen met verhalen uit haar dorp. “Echt, het was zo gezellig. Alsof ik nooit was weggeweest. Je hoorde er weer helemaal bij.”

Om geen scheef beeld achter te laten; ze beleeft Gendt als haar nieuwe thuis waar ze met bewoners in gesprek kan. Maar, net als ieder ander, er zijn momenten dat je vertier op de kamer moet zoeken.
Vooral ’s avonds. Dan gaat bij Mientje soms de tv aan. Haar favoriete programma’s zijn onder meer de Australische dramaserie The Flying Doctors, McCloud en het dansprogramma op RTL. Dansen? “Ja, maar van niet dat hip-hop gespring, maar echt van dat stijldansen.”
 

En lezen, vult ze aan. Tja, nu komt er verborgen een ‘stoornis’ aan het licht. De vrolijkheid beheerst ons gesprek. Uh, de 70-jarige Mientje Akkerman leest graag boeken van Harry Potter. Het boek dat op haar tafel licht, leest ze al voor de tweede keer. “En het is alweer spannend.” Ze is in het bezit van de hele reeks. Ze geeft toe dat mensen in haar omgeving het stom vinden. Dat deert haar niet. Harry Potter blijft haar favoriet. Er zit fantasie in en de verhalen zijn goed opgebouwd, legt ze uit. “En er gebeuren altijd onverwachte dingen.”

Onverwacht is voor de bezoeker niet dat de Potter-fan wordt opgehaald. De wijzers van de klok kruipen naar twaalf uur. Tijd voor het restaurant. Om samen te eten. En niet te vergeten voor de contacten en de klets. Het scheelt, Aan haar vaste taofel praote ze weinig Gèndts.

 
 
 
GuG bezoekt elke maand een bewoner van zorgcentrum St. Jozef voor gezellig gesprekje. Dankzij Bloemsierkunst de Gent komt GuG met een boeketje!
 

Foto Bestellen 

 
 

 

 

 

 

 
 
 

Archief  boeketje