Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

   
 
   
Gesprekje met  Annie Lentjes

terug naar Vépé

 
Iedere maand klopt GuG ergens in ons zorgcentrum St. Jozef aan voor een gesprekje. Zomaar een gesprekje met een bewoner. Dankzij Bloemsierkunst de Gent mag GuG de bewoner verrassen met een fleurig boeketje.

Ze is regelmatig de hort op. Om niet voor een gesloten deur te komen is een afspraak dan ook haast onvermijdelijk. Als het zover is staat de deur al gastvrij open. Toch maar aanbellen. Hoi Sjaak, kom binnen, roept een enthousiaste stem. Annie Lentjes stapt achter de rollator met een stralende glimlach haar bezoeker tegemoet.

Dankzij de Gent maakt GuG een goede beurt. “Wat een prachtig boeket. Ik zal ze meteen in het water zetten.” Hulp heeft ze niet nodig. Annie blijkt een liefhebber van bloemen. Uit de kast vol met vazen, grijpt ze een geschikt exemplaar. “Een bloemetje op tafel maakt het zoveel gezelligger in huis.”
Wil je aan de grote tafel zitten of hier, vraagt ze. Als de bezoeker de keus aan de gastvrouw laat, wijst ze me naar de tweezits. “Dit is mijn plekje” en ze vlijt zich genoegzaam in de centraal gelegen fauteuil met uitzicht op de Poelwijklaan.

Zelfstandig

Annie Lentjes (82) zit er monter bij. Haren goed, nagels gelakt en vlot gekleed. Ze oogt zeker niet als een gebrekkig omaatje in een bejaardenhuis. Met de scootmobiel rijdt ze door Lingewaard. De Regiotaxi is voor langere afstanden en de avonduren. Voor iets meer dan een euro is ze met de taxi bij haar dochter in Angeren, zegt ze om aan te geven dat ze nog zoveel mogelijk zelfstandige door het leven kan gaan. En dat heeft een reden. Ze heeft geleerd voor haarzelf op te komen.
De Bemmelse trouwde met Gerd Lentjes uit Haalderen. Samen dachten ze een mooi bestaan op te bouwen. Door een ongeluk met de vrachtauto was haar man op 39 jarige leeftijd al arbeidsongeschikt. Dit had natuurlijk grote financiele gevolgen voor het gezin. Aan de muur hangt een tekening van Gerd. Ze fleurt op als we samen naar de foto kijken. “We zijn al 63 jaar getrouwd.” Op het bijzettafeltje staat een klein fotolijstje. Een fris bloemetje verraadt dat Gerd volop aandacht krijgt. Annie knikt met een stralend gezicht. Als ze thuiskomt, moet ze altijd even een gesprek met hem voeren.
 
Gesterkt
Annie Lentjes bleef achter als moeder van drie kinderen. Het zorgde voor een ommekeer in de huishouding, zegt ze zonder dramatisch te doen. Eerder gesterkt. “Ik heb tot mijn 73-ste als poetsvrouw gewerkt.” Ondertussen laat ze de sores haar leven de revue passeren. Haar zoon overleed veertien jaar geleden op 44-jarige leeftijd. Ze is meerdere keren in het ziekenhuis opgenomen voor haar heupen, knieën en schouders.

Aan de muur hangt een tafereel van Het Laatste Avondmaal. Als Annie de vraag wordt gesteld of ze gelovig is, kijkt ze de bezoeker indringend aan. “Eigenlijk snap ik niet dat ik er zo uit ben gekomen. Het geloof is wel minder geworden.” Maar kniezen is niet de oplossing, laat ze met nadruk merken. Ze mag terugvallen op een hechte familie die elkaar nog regelmatig ziet. Eens in de 2 jaar gaat ze met familieleden voor een paar dagen eropuit.
Je moet er zelf iets van maken, zegt ze ook tegen haar medebewoners. “Ik zeg altijd, zie je niks, dan hoor je niks. Ontmoet elkaar. Ik doe zoveel mogelijk aan alles mee.” Ze heeft het hier nog nooit zo goed gehad, vertelt ze met een dankbare blik.

Om bij een bewoner ‘spontaan’ aan te kunnen kloppen, krijgt GuG ondersteuning van activiteitenbegeleidster Rikie Rosmulder. Zij organiseert het gesprek. Dat de keus op Annie viel was omdat ze samen met wijlen Nico Veldkamp in een kaartclubje zat Tijdens de afscheidsdienst twee jaar kreeg ze van de familie een herinnering. Ze was zeer verrast. “Ik gebruik de kaartcenten van Nico nog steeds.” Want kaarten is één van haar geliefde bezigheden. Of ze de ‘nalatenschap’ heeft kunnen vergroten, kwam in ons gesprekje niet aan de orde.

Sociaal

Haar sociale omgang met mensen loopt als een rode draad door ons gesprekje. Ze is graag onder de mensen. Als het nodig is doet ze de was van medebewoners. “We zijn allemaal buren van elkaar.” Haar kamer staat open voor iedereen. Dat heeft ze van haar moeder, weet Annie. “Als vroeger bij ons thuis onverwacht iemand bleef eten, dan zei mijn moeder altijd, dan doen we toch wat meer water bij de jus.”

Ze maakt van haar sociale hart echter geen moordkuil. “Mensen moeten eerlijk tegen elkaar zijn en mekaar niet besodemieteren.” De ogen blikken ernstig. “En als het nodig is dan moet je kunnen zeggen waar het op staat.” Te veel mensen houden dan hun mond, vindt Annie . De vrouw die heeft geleerd voor zichzelf op te komen, staat weer op. “Als je iets op te merken hebt dan moet je dat ook zeker zeggen.” Het gezamenlijk eten neemt ze als voorbeeld. Het gros zegt aan tafel niets als er iets niet bevalt. “Als bijvoorbeeld het vlees niet goed is gebakken dan zeg ik er iets van.”

Mijn stekkie

We komen terug op het wonen in St. Jozef. Ze wil graag iets kwijt. “In 2014 ben ik ben ik bij Zorgcentrum St. Jozef gekomen. De zorg is super is. Een luisterend oor en bijna alles bespreekbaar is. Ja, ik heb mijn stekkie gevonden.”

Het is bijna halfdrie. Tijd om Annie te bedanken voor het gesprekje. Het gekeuvel gaat echter onverdroten door. Ook tijdens de fotosessie. Vanuit verschillende hoeken gaat Annie op de foto. Verschuivingen in het interieur zijn geen enkel probleem. Ze wil wel het resultaat zien. ”Ja, die is mooi, samen met mien hele huushouwing op de foto.”
 
 
 
 
GuG bezoekt elke maand een bewoner van zorgcentrum St. Jozef voor gezellig gesprekje. Dankzij Bloemsierkunst de Gent komt GuG met een boeketje!
 

Foto Bestellen 

 
 

 

 

 

 

 
 
 

Archief  boeketje