Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
De hobby van Nico en Jolanda Jansen Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door Gendtse Vrienden
 
 
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
 

Ivy ligt languit op de bank. Met de neus leunend op de armleuning kijkt ze de bezoeker indringend aan. Buddy sjokt terug naar zijn plaats naast de bank. Huize Jansen laat geen twijfel mogelijk. De woonkamer wordt als gelijke gedeeld door mens en dier. De bezoeker is door de langharige viervoeters geaccepteerd voor een gesprek met Nico en Jolanda Jansen over een uit de hand gelopen hobby. Duizenden en duizenden kilometers hebben ze met hun Collies door Nederland, Duitsland, België en Luxemburg getoerd om deel te nemen aan hondenshows. Buddy is in 4 landen kampioen en heeft zelfs de hoogste titel Internationaal Kampioen op zijn naam staan.

Buddy is in 4 landen kampioen.

Bij de hondenshows loopt  Nico bijna altijd zelf in de ring met de hond langs de kritische keurmeesters. En met trots. Toch was een collie niet zijn eerste keus. Nico zou voor een schotse herdershond hebben gekozen. Trouw aan de baas en een hond die je goed kunt sturen, zijn volgens Nico fijne eigenschapen van een herder.

Jolanda

Het liep in 1989 anders. De invloed van Jolanda was sterker. Zij dacht aan een Collie. Toen ze besloten om een hond in huis te nemen, was de invloed van haar nicht, die al een collie in huis had lopen, beslissend. Het gebeurde uiteindelijk op een terras in Kleef. Op straat liep iemand met een Collie te wandelen. Nico en Jolanda keken elkaar aan en het besluit was snel genomen. Buddy nam zijn intrek in huize Jansen.

 

Jolanda wist de ‘herderfan’ al eerder met argumenten te overtuigen. “Echt, ik heb het altijd al lieve honden gevonden. Een Collie is zachtaardig”, maar ook stressgevoelig.” Nico knikt instemmend terwijl hij een aai over de snuut van Ivy geeft. “En ze zijn ook zeer intelligent.”

 

Besmet

Het idee om zich te mengen in het hondenshowcircuit kwam voor Nico later. “Ik vond een hondenshow maar een gedoe. Een poppenkast, zal ik maar eerlijk zeggen.” Totdat de Jansens zich voor de lol hadden ingeschreven voor een Collie clubdag in Wijchen. Het werd met Buddy een tweede prijs en de aantekening Uitstekend op het keuringsrapport. Daarna werden de Jansens zodanig besmet dat de hobby behoorlijk uit de hand liep. Buddy heeft met zijn baasje in vier landen alle prijzen behaald die er maar mogelijk zijn.

 

Is er nog een vervolg? De top in die vier landen is volgens Nico bereikt. “Nee, het is mooi geweest. Meer landen doen we niet.” Toch blijft het kriebelen. Volgend jaar bereikt de Internationale kampioen de leeftijd van 8 jaar. Buddy mag dan in de veteranenklasse opnieuw zijn kwaliteiten van begin af aan tonen. “Maar belangrijker is dat Buddy het zelf leuk vindt”, zegt Nico met nadruk.

Trouw aan de baas.

Nico Jansen loopt elke dag met de honden in de polder. Uitlaten betekent vier keer per dag, waarvan 2 keer in de polder. Ook een hond moet zijn energie kwijt kunnen. Dat is volgens hem de reden dat de honden zo lekker rustig in de winkel liggen.

Waarom hij de honden ongelijnd door het dorp laat lopen heeft een reden. Hij heeft er zelf ook een hekel aan om strak gehouden te worden. In Huize Jansen heeft ooit een parkiet vrij in de huiskamer kunnen vliegen. Nico lacht. “Als je het vertrouwen van je honden niet heb, kun je een hond niet ongelijnd laten lopen.” Hij weet echter dondersgoed dat je op straat een hond aangelijnd moet houden. GuG trekt dan ook de conclusie dat Ivy en Buddy hun baasje stevig onder de knoet hebben

 Kassel

Zaterdag 10 en zondag 11 december zijn de Jansens, Buddy en Ivy voor een hondenshow naar Kassel in Duitsland geweest. Een rit van ruim 300 kilometer om vóór 7.00 uur aanwezig te zijn! De ervaringen waren weer als vanouds. Een Duitse hondenshow is volgens Nico onder de hondenbezitters gemütlich. Ze kwam beiden terug in Gendt met een tweede prijs. Niet wat Nico en Jolanda er eigenlijk van verwacht en gehoopt hadden. Maar het gaat om het plezier, van hun honden en de baasjes.

Als je het vertrouwen van je honden niet heb, kun je een hond niet ongelijnd laten lopen.
 
 
 

Archief