Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Monumentale leeuwen schijnen hun licht over Gendt

Terug Vépé

 

Op initiatief van buurtbewoners, gesteund door de Historische Kring Gente, Platform Gendt, Hans Hoogveld Elektra, de gemeente Lingewaard en Horeca De Klok, worden de monumentale wapenleeuwen van het inrijhek van het voormalige Huis te Gendt vanaf 15 juli aangelicht.

Het aanlichten zal op donderdag 15 juli rond 22:00u met een feestelijk druk op de knop in werking worden gesteld door wethouder Johan Sluijter. Belangstellenden zijn van harte welkom om hiervan getuige te zijn vanaf het terras van De Klok.

“Deze unieke rijksmonumentale Gendtse leeuwen vragen erom om ook in het donker gezien te worden”, aldus initiatiefnemer Jan van Huet. “Niemand weet hoe oud de beelden exact zijn. Ze lijken te dateren uit de achttiende eeuw. Het is eerder nagevraagd bij het Genootschap voor Heraldiek, maar ook daar wisten ze het niet. Mogelijk zijn de leeuwen ouder.” In hun poten hebben de leeuwen een schild vast met het gemeentewapen van Gendt. Dat is te zien aan de kleuren blauw en geel. Op het wapen zijn een kasteel met torentjes en een dichte poort afgebeeld.
Vroeger stonden ze bij de oprijlaan van het voormalige herenhuis Huis te Gendt. In 1926 zijn de leeuwen door de nieuwe eigenaar van Huis te Gendt verkocht. Twee jaar later wist de toenmalige burgemeester M.J. Mulders er de hand op te leggen en kregen ze een plek bij de burgemeesterswoning naast de oprijlaan van Huis te Gendt aan de Markt. In de oorlog raakten ze beschadigd en in 1950 doken ze op naast het gemeentehuis aan de Nijmeegsestraat. Sinds 2018 staan ze weer op hun oorspronkelijke positie.

 
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door puur Gendtse bedrijven
 

 

 
 

Groeten uit Gendt 2021

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.
De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.
Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

421408

Privacy reglement