Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Verhaal achter een kenteken Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
Op 1 januari 2020 stonden 8.677.911 auto's op kenteken geregistreerd. Een klein deel rijdt voor onderhoud en reparatie naar JST. Wat wordt er met die auto gedaan. Wie is het. Wat betekent de auto voor de persoon. GuG gaat op zoek naar hét persoonlijk verhaal achter een kenteken.
 

Dries Koppejan (51)

q
Niks status “Ik heb mijn auto gewoon nodig voor mijn werk."

Lange afstanden zijn geen probleem. Hij geniet achter het stuur. Dries Koppejan vindt een auto best leuk, maar om zijn auto als een Heilige Koe te beschouwen, dat gaat hem nou net iets te ver. “Ik heb mijn auto gewoon nodig voor mijn werk. Dan bedoel ik een auto waar ik altijd van op aan moet kunnen.” Hij zegt daarbij met nadruk een gruwelijk pest te hebben aan pech onderweg. De geavanceerde autotechniek van tegenwoordig is niet aan hem besteed, geeft hij eerlijk toe. “De jongens van JST zijn voor mij de techneuten.”

Dries is vanaf 2014 ondernemer, eigenaar van Lifestyle & Wol sinds dit jaar ook van Dock16 in Gendt. Als importeur van schapenwollen kleding, beddenproducten en vachten is hij voor klantenbezoek op de weg. Na dit gesprek heeft hij de volgende dag een autorit van naar schatting vijfhonderd kilometer voor de boeg. Zijn navigatie is geprogrammeerd op een adres in Luik. “Bij zo’n afspraak probeer ik het altijd met andere klanten te combineren.” De zijsprongetjes zijn naar Eperheide (gemeente Gulpen-Wittem) en Maastricht.

Een auto heeft niks te maken met status, laat Dries zonder er bij na te denken weten. Als vertegenwoordiger in loondienst reed hij toch in een knappe Seat Altea. Als startende ondernemer ligt dat anders. “Waarom zou je in een dikke Audi moeten rijden als je er niks mee kunt.” Hij kon uit de voeten met een VW Caddy. Die zorgde al snel voor capaciteitsproblemen. Zijn huidige ‘werkpaard’ is een Volkswagen Transporter TDI. Met een verlengde  bergruimte zo was zijn afweging.

Jongensachtige trekjes

En, zegt hij met haast een jongensachtige trots, zijn Transporter 4-wiel heeft een vierwielaandrijving. In de autowereld staat zijn werkpaard als de ‘Bus van de wildernis’ genoemd. En het heeft niets met status te maken reageert hij snel, wanneer de interviewer lichtelijk verbaasd zijn wenkbrouwer fronst. Status? “Ik kom bij schapenherders. Nou, ik geef het je te doen als je met een gewone volgeladen bus over mulle grond door de Limburgse heuvels moet rijden.” Daarnaast zegt Dries, staat hij op markten die soms op weilanden worden gehouden. Ook de tijdelijke parkeerplaatsen zijn vaak op weilanden. Bij langdurige regenval wordt dat een sompige bedoeling, weet hij uit ervaring. Zijn gelaat krijgt dan jongensachtige trekjes. “Op zo’n sompige weiland kom je met een Caddy zeker vast te zitten. En niet met mijn 4weel- transporter.”

 
q
“In mijn jeugd moest je stoer voor de dag komen met een Golfje GTI of zo."

Status had hij al niet op 18-jarige leeftijd, zo legt hij uit. Drieske had het advies van zijn vader als zelfstandige orgelbouwer stevig in zijn oren geknoopt. Koop als je kunt altijd kwalitatief goed spul, was zijn boodschap. “In mijn jeugd moest je stoer voor de dag komen met een Golfje GTI of zo. Maar dat betekende wel dat ze noodgedwongen een bak van vijftien jaar of nog ouder rondreden.” Drieske Koppejan slaagde bij zijn eerste rijexamen en stapt op advies van pa in een gedegen Peugeot 204 van 3 jaar oud. Een kilometervreter werd hij pas later. Met de VW Transporter TDI rijdt hij jaarlijks ongeveer 40.000 kilometer. Soms als een tevreden jongetje, zo geeft hij voorzichtig toe.
 

   
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement