Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
   
 
   
Kersenfeest (zondag 30 juni) Terug Vépé
 
 
 
 
 
 
 
Ja hoor!

Zondag 30 juni. Gendt maakt zich op voor de laatste dag van Kersenfeest 2019. Het zou niet zo broets worden, voorspelt het KNMI. GuG stapt  om 12 uur op de fiets.  De durpse kersenfeestsfeer is voelbaar.  Slalommend door drankhekken en rood-witte linten wordt zwembad Walburgen bereikt. De triatleten zijn bijna  aanwezig. De eerste bezoekers druppelen al binnen. Het had weinig gescheeld  of  de 31e Gendtse triathlon was niet doorgegaan.  De vorige dag was het tropisch. De bond vond het toen niet verantwoord. Pas aan het eind van de zaterdagmiddag werd besloten om onze triathlon door te laten gaan. Maar dan zonder wetsuits. Het water is 24,8 graden. Een wetsuits geeft zwemmers meer snelheid, maar het lichaam zou de warmte in het rubberen pak niet kwijt kunnen.  

Als kersenkoning Mellanie het startschot geeft, staat op Walburgen veel, héél veul publiek. En het veule publiek wil na het zwemonderdeel allemaal geliek weg. GuG kent nu de pappenheimers die zich in allerlei bochten wringen um veur te dringen. Of naar de kermissoep? Of naar de braderie?

De braderie lup langzaam vol. Drukker dan gisteren. Even een broodje. Dan naar Providentia voor  het Kersenfeestconcert met de finale van  Gendt’s Got Talent.  Geweldig, prachtig decor, goeie belangstelling, mooi concert, maar GuG heeft de durpse kersenfeestsfeer ien onze lappen feesttent gemist. Wat een genöl.   Amy van der Horst heeft gewonnen. Ze is door het publiek gekozen als Gendts Talent 2016.

Terug naar de lappentent. Niet alle ambtenaren weten wat in ons durp Kersenfeest betekent. Ook niet na 40 jaar. Onze feesttent is afgelopen week even afgekeurd geweest. Een ambtenaar van Lingewaard vond de tent een halve meter te breed. Er zou te weinig ruimte zijn tussen de tent en Julianahof.

Kleine verhaaaltjes

Ien de Durpstraot is het gezellig druk. Kleding, frutsels en eten is wat mensen trekt. Maar veel mensen lopen van A naar B en terug, zo is de ervaring van kraamhouders. Een staatmuzikant ziet een voorbij komende oma met haar kleinkind als een uitdaging om aandacht te krijgen.  Het peutertje kijkt angstig. Een ander liedje? Dikkertje Dap? Kan ook, zegt de muzikant. Oma heeft meer plezier.  De braderie zit vol met kleine verhaaltjes, verstopt tussen de meute. Slenterend langs kleding, frutsels, zonnebrillen en eten.    

Grote verhalen zijn er bij De Klok. Hét ‘aanmoedigingspunt’ van de trathlon. Laat in de middag hoort GuG in het centrum speaker Alwin van de Laak zeggen dat Diederik Scheltinga uit Rheden gewonnen heeft, Koen Rutjes uut ons durp wordt als derde gehuldigd.
Volgend jaar is het weer een Kersenfeest. Winkeliers  Vereniging Gendt heeft zich aangemeld om het te organiseren. Samen met Tweestroom.

 

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door puur Gendtse vrienden
 

 

 
 
 
 
 

 

 

 
 
 

 

 

Archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement