Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Koningsdag  begint heel nat (27 april ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wellicht tuurde vanmorgen half Gendt op de vingerveegtelefoon of de aipèd. Buienradar gif nie veul goeds. De vijfde Koningsdag van Willem Alexander en Máxima ziet er op dat moment er niet goed uit. Zeker bij aanvang van de versierde voertuigen. Het Julianaplein geeft een trieste aanblik. Organisatoren puffen en kreunen. Het is niet anders, zeggen ze. Pluvius is onverbiddelijk.

 

Slechts de allerstoerste bikkels hebben zich naar het zeiknatte Julianaplein gewaagd. De schutterij en harmonie proberen er nog iets vrolijks van te maken.

De Klok

GuG slé bewust de aubade over. Te nat, en trekt met de camera onder de paraplu meteen naar De Klok.

Nee, warme chocomelk heb ik niet, zegt Jochem Kersten achter de bar. “Mar het is er wel weer vur. ”
De zaal loopt langzaam vol met gedecoreerden, genodigden en leden van Jubilate. Een oude traditie, zegt bestuurslid Ton Balduk in zijn welkomstwoord. De oudgediende van het Oranje Comité Gendt kan het weten. Toen Gendt nog een zelfstandige gemeente was, nodigde het gemeentebestuur alle gedecoreerden uit om na afloop van de aubade samen met het college een toost uit te brengen op de jarige koningin. Jubilate gaf dan een klein concertje weg.

2019

Gezien het aantal aanwezige gedecoreerden anno 2019 zou de toenmalige raadszaal te klein zijn. De grote zaal van De Klok kan amper iedereen nog een zitplaats geven.

Terwijl de Koninklijke Gendtenaren van Oranje Nassau aan hun borrel nippen, getrakteerd worden op hapjes, keuvelen en roddelen over alles en nog wat, zijn vrijwilligers van Oranje Stichting Gendt druk in de weer om de rest van het programma te verzorgen.

Het is gelukkig dreug, is op straat een veelgehoorde opmerking. De kinderspelen nieuwe stijl is gezien de enthousiaste kinderen én ouders duidelijk een blijvertje. Stralende snuutjes, soms fanatiek, soms met een uitstraling van meedoen is al fijn. GuG heeft ervan genoten.

Kinderspelen

Wat zou het fijn zijn als het comité het voor elkaar zou krijgen als ook de kinderspelen een plek krijgt op het Julianaplein. Want de commissie wil doorgroeien. Astrid van Loy, Darja Bosman en Babs Wannet staan open voor aanvullende ideeën. Tips graag mailen.
Meer foto's op deze pagina

Het Julianaplein is uitgegroeid tot hét centrum van de Gendtse Oranjefeesten. En dat is mede te danken aan de vrijmarkt. ‘s morgens zijn de kramen bij de start van de versierde voertuigen nog gretig in gebruik als schuilplaats.

’s Middags ontstaat er een gezellige sfeer van slenterende bezoekers. De zon laat zich bij tijden zien. Een jonge accordeonist laat zijn riedeltjes over het plein galmen. Kinderen tellen hun bijeenschraapte euro’s, om het vervolgens voor een deel weer om te zetten in ander speelgoed, knuffels, boeken, friet of een ijsje.

GuG heeft de Polderloop laten schieten. Het zijn vaak dezelfde sportieve helden die aan de start verschijnen. Nou ja, een opvallende verschijning is dit jaar Bart van Nuenen. De kok van De Klok heeft zich een dag van tevoren impulsief aangemeld. GuG laat zich niet uit over zijn finishtijd.

Dit jaar heeft GuG zich gericht op de Stratenloop voor de jeugd. Want de jeugd heeft de toekomst om onze Polderloop in stand te houden. Zie fotoverslag.

 
 
Het moet tegenwoordig.

Voor een evenement een dik pak papier.

En handhaving.

Alles is oké


 

 

 

 
 

Naar het archief