Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Met Helemaal Fien op sterrenreis Terug naar Vépé
   
 
06 – 533 455 15
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Druppelsgewijs komen de kinderen aan. Springerig, uitgelaten, bescheiden of nieuwsgierig wat er komen gaat. Kinderen van dezelfde leeftijd, maar met uiteenlopende karakters.

GuG is op uitnodiging van Anita van der Hijden te gast om een Sterrenreis voor kinderen bij te wonen. De kinderen zijn ‘acteurs’ die elkaar kennen van IKC de Vonkenmorgen.

Terwijl ze in de tuin dollen en rennen, legt kindercoach Anita van der Hijden van Helemaal Fien aan GuG in het kort uit wat de Sterrenreis inhoudt. “Het is creatieve, talentgerichte, liefdevolle groepstraining voor kinderen. Een mooie ontdekkingstocht naar wie je bent, zelf ontdekken wat je talenten zijn en hoe je je hierdoor sterker en vol vertrouwen kunt voelen.” De ogen gaan vaak bij ze open als andere kinderen vertellen wat je kwaliteiten zijn, zo heeft Anita mogen ervaren. “Soms best verrassend en heerlijk om te zien.”

Anita behandelt het verhalenboek de Sterrenplukmachine. Kinderen blijven kinderen. Ogenschijnlijk is hiervoor weinig aandacht. De gezichten draaien alle kanten op, maar er is toch contact.

We gaan nu een natuurschat zoeken, vertelt Anita. Maar pas op, op het gras blijven en niet dwars door de bloemperken lopen. Kinderen blijven kinderen.
Een natuurschat bestaat uit een bloem, geplukt uit de tuin. Zoek een bloem uit die je mooi vindt, legt de kindercoach uit. “Straks gaan samen bekijken hoe mooi de natuurschatten zijn. Net zoals jezelf, want jullie zijn toch ook mooi?” De kring is plots volledig gericht op Anita. “Dan kijken we ook hoe mooi alles in de natuur is. Net zoals ieder van jullie.”

En daarna is het rennen geblazen. Een Blauwe Druif in het gazon, wordt op de knieën bekeken. Toch maar niet. Gekleurde en grote bloemen blijken favoriet. Na afloop worden de persoonlijke voorkeuren besproken.

Voor GuG komt nu een bijzondere ervaring. Zoek een eigen plekje op om te gaan kleuren. Dat doen we in stilte, zegt Anita.” leer te genieten van de natuur en stilte. Je mag jouw plekje zelf opzoeken.” De zoektocht begint wat onwennig, maar langzaam ontstaat in de zonnige tuin een verrassend beeld. Kinderen met uiteenlopende karakters hebben hun eigen plekje gevonden. Alleen onder een exotische boom, midden op het weidse gazon, of met zijn tweeën op een hoekje in de tuin. Er heerst een serene rust in Hulhuizen. De klikken van de fotocamera zijn mokerslagen. De nabespreking heeft indruk gemaakt. Er wordt gezamenlijk gesproken over de eigen gedachten.

Anita blijft ook juf. Een gezellige kinderjuf. Ze pakt een schildersezel prikt en prikt er een vel papier op. ‘Lucht’, schrijft ze en omcirkelt het met een wolk. Het is een woordspel. Waar denk je aan? Alles is goed. Kinderen laten hun fantasie de vrije loop. Wolk, aarde, sterrenbeeld, maan, wind, ruimte. En als een kind het even niet meer weet, kijkt Anita meteen naar een volgend kind. Een moment van twijfel mag het opgebouwde vertrouwen niet schaden.

 Als de sessie is afgelopen, mogen de kinderen zich uitleven totdat moeders ze komen halen. Anita neemt de gelegenheid om meer uitleg te geven over deze middag. “Kinderen hebben vanmiddag geleerd naar zichzelf te kijken. Hoe mooi je zelf bent. Wat je kwaliteiten zijn. In de liefdevolle groepsgesprekken hebben ze kunnen merken dat ze ook heel goed elkaar complimenten kunnen maken over hun eigen verborgen kwaliteiten.” De eerste moeders staan al op hun ‘ster’ te wachten. Tot slot wil Anita nog één ding zeggen. “Kinderen kunnen heel veel als je ze het vertrouwen en de warmte geeft die ze nodig hebben, daar ben ik van overtuigd.”

GuG heeft gezien, gehoord en gezien dat verlegen kinderen zichzelf beter leren kennen en daardoor meer zelfvertrouwen krijgen. Trots zijn op je zelf is een bevrijdend gevoel.

Het Sterrenreisprogramma  bestaat uit 8 bijeenkomsten. Het begint met een ouderbijeenkomst, daarna  7 reizen alleen met de kinderen. Aanvang vrijdag 10 mei. Klik hier voor contact met Anita van der Hijden. Of kom gezellig bij haar thuis. Het Hof 34 in Hulhuizen.

Eerder artikel